• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gradnja TC Klekovača počinje na proljeće?

Autori mondo.ba Autori Željko Svitlica

Gradnja turističkog kompleksa na planini Klekovači u RS, koja se najavljuje već nekoliko godina, mogla bi početi sljedeće godine.

 Turistički centar Klekovača početak gradnje Izvor: MONDO
Izvor: MONDO

Jedan od uslova za gradnju bilo je donošenje Odluke o usvajanju Prijedloga prostornog plana područja posebne namjene "Klekovača". Odluku je donijela i usvojila Narodna skupština Republike Srpske na proteklom 22. zasjedanju pa investitori najavljuju da bi gradnja uskoro mogla početi.

''Po zakonskoj proceduri, poslije usvajanja prijedloga Prijedloga prostornog plana područja posebne namjene „Klekovača“, zoning plan bi trebelo da ide po skraćenom postupku. Poslije toga mogu se izdavati lokacijski uslovi za građenje i dozvola za početak gradnje. Skupština bi trebalo i da usvoji zoning plan, pa predviđamo, za otprilike četiri mjeseca bi trebalo da se počne sa infrastrukturom'', rečeno nema je u preduzeću "GB Immo".

Prva faza investicije trebalo bi traje tri godine. TC Klekovača grade preduzeča "GB Immo" i ''Lom'' koje su osnovali investitori iz Njemačke. Na sajtu se navodi da su partneri "Mahler Baubeteiligungs-und Verwaltungs GmbH" i ''Bruno invest grupa".

Po ekonomskoj studiji izvodljivosti cijeli projekat koštaće oko 334 miliona evra.

Ranije ove godine portal Capital je objavio da je preduzeće ''GB Immo'' prošlu godinu završilo sa gubitkom od 42.000 KM, prihodom od oko 19.000 KM, a da ''Lom'' ima registrovana dva radnika, prihod od tri KMi minus od oko 132.000 KM. To i činjenica da se o projekatu TC Klekovača već dugo priča, a da se ništa vidiljivo nije uradilo, prouzrokovalo je niz sumnji da će od ovog projeka biti išta. U firmi ''GB Immo'' se ne slažu s tim.

''Uradili smo mnoge stvari na terenu. Otkupljen je veliki dio zemljišta koji je bio u privatnom vlasništvu, a dio za skijališta tj. zemljište za staze je uzet pod koncesiju. Proglašeno je Područje šuma posebne namjene, a 2011. i 2012. godine rađeno je jedno veliko istraživanje - tri bušotine od 300 metara za snabdijevanje vodom i našli smo dovoljne koločine vode - pošto je to tamo inače bezvodno područje. Za taj projekat smo angažovali eminentne stručnjake, geologe i hidrogeologe sa prostora bivše Jugoslavije. Urađene su i dvije meteorološke stanice", kažu u pomenutom preduzeću

Između ostalog planirano je da kompleks ima desetine kilometara skijaških staza, hotele, nekoliko žičara, ali i zatvorenu halu za skijanje, te do 15.000 ležajeva u smještajnim kapacitetima.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE