Zaplet otvoren uz pjesmu i smijeh (FOTO)

Premijerom predstave „Pita li iko kako je meni“ reditelja Stojana Matavulja večeras je u Gradskom pozorištu „Jazavac“ u Banjaluci otvoren deveti Međunarodni festival mladog glumca „Zaplet“.

Zaplet otvoren uz pjesmu i smijeh (FOTO) Foto: Vedran Ševčuk/MONDO

Prije i poslije predstave posjetioci su mogli da pogledaju izložbu pozorišne fotografije „Na daskama II“ autora Jovana Vidakovića, fotografa iz Trebinja.

Festival, čiji je ovogodišnji podnaslov „Najbolji festival na svijetu. Igdje. Ikad“ otvorili su članovi hora Jazavac, koji su izveli autorsku numeru (u kojoj se spominje Vrbas i Jazavac), a kojom su pobrali simpatije i aplauz dupke krcatog amfiteatra pozorišta. Nakon njih posjetioce su zabavili i uspjeli da razvedre super-simpatični mladi glumci Studija glume Jazavac.


Predstava „Pita li iko kako je meni“ predstavlja snažan upliv Gradskog pozorišta Jazavac u vode stand-up komedije, a ovaj autorski rad reditelja Stojana Matavulja na neki način „insajderski“ je uvid u odnose glumaca između sebe, odnos prema publici, režiseru, itd... Akteri igraju predstavu koje uopšte i nema, jer se raspala – glumci se svađaju, a publici nije jasno da li glume ili su ozbiljni... Ipak, svi se smiju i radosni su.

Svo četvoro glumaca - Vladimir Đorđević, Velimir Blanić, Snježana Mišić i Ljubiša Savanović imaju svoje vrijeme da pokaže zabavljačke sposobnosti i nasmiju publiku, što sa lakoćom i uspijevaju.

Predstava je, u najgrubljoj crti, priča o degradaciji i obezvrjeđivanju pozorišne umjetnosti i glumačkog poziva, uz snažno ironiziranje samih glumaca, publike, kao i pozorišnih „rituala“, poput aplauza, izlazaka na bis, itd.

Interesantno je da komad kreće sa dva minuta ničega, a završava sa - „Pita li iko kako je meni“, rečenicom po kojoj je i nazvan.

Ovo je prva premijera Gradskog pozorišta Jazavac u ovoj sezoni, a posjetioce ovogodišnjeg „Zapleta“ već sutra u 20 časova čeka predstava „JAMI DISTRIKT“ BITEF teatara.

Program Zapleta 09 pogledajte OVDJE.

Ostale vijesti