Dan odluke: Madrid danas o merama za Kataloniju

Autor:

Španski premijer Marijano Rahoj najavio je da će njegova vlada danas objaviti konkretne mere o planovima za preuzimanje kontrole nad Katalonijom, pošto je dobio podršku vodećih opozicionih stranaka u Španiji.

0
A- A A+

Španska vlada treba da donese odluka o tome koja će konkretna ovlašćenja biti oduzeta Kataloniji koja trenutno uživa široku autonomiju, uključujući kontrolu nad zdravstvom i obrazovanjem, ali i drugim oblastima, prenosi AFP.

Rahoj je odbio da potvrdi da li sporazum sa opozicionim socijalistima uključuje planove za održavanje regionalnih izbora u Kataloniji u januaru, kao što je ranije najavio njihov predstavnik.

Cilj je dvostruk: povratak legaliteta i obnova normalnog funkcionisanja institucija, rekao je Rahoj koji će danas održati vanrednu sednicu vlade kako bi se započelo sa sprovođenjem najavljenog plana.

To će biti prvi put da se centralna vlada Španije u Madridu poziva na član 155 Ustav kako bi rasformirala regionalnu vladu i sazvala nove izbore, navodi Rojters.

ŠPANSKI KRALJ: KATALONIJA JESTE I BIĆE DEO ŠPANIJE

Španski kralj Felipe VI poručio je da Katalonija "jeste i biće bitan deo" Španije, istakavši da svi Španci moraju da poštuju zakon i jedni druge.

Energično se usprotivivši težnjama Katalonije ka nezavisnosti, kralj je sinoć u govoru na svečanoj dodeli nagrade "Princeza od Asturije" u gradu Ovijedu rekao da svi moraju da poštuju Ustav i načela parlamentarne demokratije, prenosi AP.

"Katalonija jeste i biće bitan deo Španije", naglasio je kralj Felipe VI, a njegove reči ispraćene su ovacijama.

U neuobičajeno emotivnom govoru, kralj je rekao da se njegova zemlja suočava sa "neprihvatljivim pokušajem otcepljenja" Katalonije, prenosi AFP.

"Ne želimo da se odreknemo onoga što smo zajedno gradili", istakao je on, dodavši da je njegova zemlja prevazišla "greške iz prošlosti", navodi francuska agencija uz napomenu da kralj pod tim očito podrazumeva bivšu vojnu diktaturu Španije.

Prema njegovim rečima, Španci su proteklih decenija poštovali svoju suverenu odluku da zajedno žive u demokratiji.

"Doživeli smo i delili uspehe i poraze, trijumfe i žrtve, što nas je ujedinilo u radostima i patnjama. To ne možemo zaboraviti", zaključio je španski kralj, napomenuvši da su španska dostignuća omogućena "iskrenom željom za koegzistencijom i razumevanjem u skladu s pravilima i demokratskim propisima".

Nakon što je Katalonija 1. oktobra održala zabranjeni referendum o nezavisnosti, Felipe je oštro osudio taj potez kao nezakonit i podržao je nacionalnu vladu.

Ustavni sud Španije saopštio je da je nedavni referendum o otcepljenju Katalonije bio nezakonit, a španski parlament je odbacio pokušaje katalonske vlade da se ta pokrajina odvoji od Španije.

Ostale vijesti