Izbori, a Slovence baš briga

Autor:

Građani Slovenije danas, po šesti put od sticanja nezavisnosti, izlaze na predsedničke izbore na kojima je izraziti favorit sadašnji šef države Borut Pahor. U Sloveniji ne postoji veliko interesovanje za te izbore

0
A- A A+

- Na predsedničkim izborima u Sloveniji do 11 sati je glasalo 13,38 odsto birača, nešto manje nego na izborima pre pet godina, kada je više od polovine birača ostalo kod kuće, prenosi Hina.

Slovenačka Državna izborna komisija saopštila je da na oko 3.200 birališta širom zemlje nije bilo incidenata, a nisu zabeleženi ni veći prekršaji izborne tišine koja traje do kraja glasanja u 19 sati.


Ove godine za funkciju predsednika kandidovalo se devet predstavnika različitih stranaka i lista, među njima pet žena, što je najviše dosad, a glavni suparnici su aktuelni predsednik Borut Pahor i gradonačelnika Kamnika Marjan Šarec.

Birači će doneti odluku o tome ko će narednih pet godina obavljati dužnost koja je prema Ustavu uglavnom ceremonijalna, ali simbolički važna.

Prema svim objavljenim predizbornim ispitivanjima, Pahor će dobiti ubedljivo najveći broj glasova ostavljajući daleko iza sebe ostalih osam kandidatkinja i kandidata.

Pahor (54) koji je diplomirani politikolog za svoj drugi predsednički mandat bori se pod sloganom "Zajedno", čime sugeriše da uglavnom ceremonijalnu predsedničku dužnost neće koristiti za uključivanje u političke i stranačke polemike.

Prema rezultatima predizbornih anketa Pahorov najveći rival na izborima je mladi gradonačelnik Kamnika Marjan Šarec, koji je kampanju vodio s motom da je u visokoj politici potrebna smena generacija.

Ostali predsednički kandidati su:predsednica opozicione Nove Slovenije Ljudmila Novak, ministarka obrazovanja Maja Makovec Brenčič iz Stranke modernog centra premijera Mire Cerara, poslanica Evropskog parlamenta Romana Tomc iz Slovenačke demokratske stranke Janeza Janše, učiteljica u penziji Angelca Likovič koju podržava konzervativna vanparlamentarna stranka Glas za decu i porodicu, gradonačelnik Kopra Boris Popovič (Slovenija je naša), Suzana Lara Krause (Slovenačka narodna stranka) i Andrej Šiško (Ujedinjena Slovenja).

Slovenija danas bira petog po redu demokratski izabranog predsednika od proglašenja nezavisnosti 1991. godine, a tu funkciju su do sada obavljali Milan Kučan u dva mandata, Janez Drnovšek, Danilo Turk i Borut Pahor.

Ako ga bude, drugi krug će biti održan 12. novembra.


U Sloveniji ne postoji, inače, veliko interesovanje za predsedničke izbore, iako se radi o najvišem položaju u državi.

Među kandidatima za predsednika države nisu ključni političari u državi, a izborna kampanja ne pobuđuje pažnju šire javnosti.

Ova država je, inače, još od osamostaljivanja 1991. godine snažno politički polarizovana i neprestano se odvija oštra borba između tzv. snaga kontinuiteta (bivši komunisti), koje simbolizuje bivši predsednik Slovenije Milan Kučan, i snaga "slovenačkog proleća", koje simbolizuje bivši premijer i predsednik Slovenačke demokratske stranke (SDS) Janez Janša.

Aktuelni predsednik Pahor je na prošlim izborima nastupio kao lider Socijaldemokrata (SD), a na predstojećim će biti nezavisni kandidat zato što je njegova stranka odbila da ga kandiduje.

Analitičari smatraju, da se Pahor po pravilu nije mešao ni u jedno važno pitanje za zemlju, već ga vide kao pukog posmatrača događaja.

Od njega se nakon prošlih izbora očekivalo da će uneti novi zamah u slovenački politički prostor, da će se nametnuti u regionu i na međunarodnoj sceni, ali se to nije dogodilo, smatraju analitičari.Ostale vijesti