Španija: Lažne slike nasilja sa referenduma

Autor:

Španski ministar spoljnih poslova Alfonso Dastis kaže da su mnoge slike nasilja španske policije nad katalonskim demonstrantima na dan regionalnog referenduma - lažne.

0
A- A A+

Dastis je negirao danas da mere njegove vlade u cilju jačanja kontrole nad Katalonijom znače "puč". "Ako je iko pokušao da izvede puč, onda je to katalonska regionalna vlada", rekao je Dastis za BBC.

On je time odgovorio na tvrdnju predsednice katalonskog parlamenta Karme Forkadelj, koja je objavljene mere španske vlade okarakterisala kao "de fakto državni udar".

Dastis je danas rekao da se španska centralna vlada u svojim postupcima strogo pridržava odredbi španskog Ustava, koji je opisao kao "vernu kopiju nemačkog Ustava".

"Ako pogledate ostale demokratije i svakako partnere u EU, oni ne bi prihvatili takvu odluku koju bi doneo deo njihove zemlje", naveo je šef španske diplomatije.

Dastis, takođe, tvrdi da su lažni "mnogi" snimci i fotografije policijskog nasilja nad demonstrantima na dan referenduma o nezavisnosti Katalonije.

Španska vlada se, inače, izvinila povređenim demonstrantima nekoliko dana nakon referenduma nakon što je, kako je saopštilo katalonsko Ministarstvo zdravlja, 1.066 ljudi zatražilo medicinsku pomoć, podseća BBC.

Tagovi:

Ostale vijesti