• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kikanović za MONDO: Nas igrače niko ništa ne pita

Autori mondo.ba Autori Nemanja Babić

Elmedin Kikanović za naš portal govorio o novom klubu, fudbalu, kvalifikacijama za predstojeće Svjetsko prvenstvo, o tome kako igrače niko ne pita o sukobu FIBA-Evroliga.

 Elmedin Kikanović košarkaš Monaka Izvor: MONDO/Samir Cacan
Izvor: MONDO/Samir Cacan

  Košarkaš Elmedin Kikanović od ove sezone nastupa u Monaku. Nakon igranja u BiH, Srbiji, Rusiji i Njemačkoj došao je red i na ekipu, koja igra u francuskoj ligi, te ove sezone nastupa u FIBA Ligi šampiona.

Sigurno će Monako uvijek biti u posebnom sjećanju porodici Kikanović pošto su prije par dana dobili prinovu.

Novopečeni otac za MONDO se javio da prokomentariše aktuena dešavanja, iako sada ima puno više obaveza.

“Hvala puno na čestitkama. Nevjerovatan osjećaj zaista. Prvi put smo postali roditelji i baš smo sretni i uzbuđeni. Sve je proteklo u najboljem redu”, rekao nam je na početku razgovora Kikanović.

Izvor: MN PRESS

Sezona u Monaku počela je planirano. Igraju na dva fronta i za sada su u klubu zadovoljni početkom.Teško će biti ponoviti prošlu sezonu u kojoj je Monako igrao "Fajnal-for" FIBA Lige šampiona.

“Mislim da smo solidno ušli u sezonu, ali da još nismo dostigli konstantnost u igri kojoj težimo. Ovo je potpuno nova ekipa u odnosu na prošlu sezonu. Ostala su samo tri igrača iz prošle sezone, od kojih su dvojica veći dio predsezone i startnih utakmica prvenstva propustili, tako da smo se našli u problemu. Angažovani su i neki novi igrači, tako da je potrebno vrijeme kako bi sve došlo na svoje mjesto i vjerujem da ćemo kako sezona bude odmicala podizati nivo igre”, smatra Kikanović, koji nije najzadovoljniji svojim partijama na početku sezone.

Vjeruje kako tim bude “rastao” da će i njegova forma biti bolja.

“Iskreno, nisam potpuno zadovoljan svojim igrama na početku sezone.Smatram da mogu još bolje da igram.Prošao je period adaptacije na novi klub, na saigrače i vjerujem da ću kako ja, tako i cijela ekipa pružiti još bolje partije u nastavku sezone”.

Kikanović igra prvu sezonu u francuskom šampionatu (imao je 2015. godine epizodu u Nansiju) Tamošnja liga poznatao je po tome što ekipe uglavnom čine atletski odlični igrači.

ELMEDIN KIKANOVIĆ KARIJERA

SLOBODA DITA 2004-2007 CRVENA ZVEZDA 2007-2010 JENISEJ 2011-2015

NANSI 2015

ALBA 2015-2017

MONAKO 2017-

“U pravu ste. Ekipe uglavnom čine atletski dominantni igrači i nije laka za igranje. Dosta je kontakta, sudije to uglavnom tolerišu, pušta se grublja igra, tako da je zaista zanimljivo igrati u takvim uslovima.Liga je odlično organizovana, dvorane ispunjene, košarka se zaista voli u Francuskoj”, rekao nam je Kikanović, koga je u Monaku na trenerskoj klupi dočekao Zvjezdan Mitrović, koji je ekipu vodio od treće lige Francuske.

“Trener Mitrović je napravio zaista nevjerovatan uspjeh sa ekipom Monaka za kratko vrijeme. Osvojio je dva kupa sa Monakom, dvije godine uzastopno su bili prvaci regularnog dijela prvenstva i to vrlo ubjedljivo. Prošle godine je osvojeno treće mjesto u Ligi šampiona. Zaista sjajan uspjeh. Sretan sam što imam priliku da radim sa takvim stručnjakom iza koga stoje ozbiljni rezultati i sistematičan rad. Nadam se da ćemo nastaviti kontinuitet dobrih rezultata i napasti titulu prvaka Francuske ove godine”, kaže Kikanović, koji je odlično odigrao derbi sa Asvelom čiji je vlasnik Toni Parker.

“Derbi sa Asvelom je bio zaista sjajan. Asvel je ekipa sa najvećim budžetom, čiji je predsjednik Toni Parker i publika je zaista prepoznala momenat i dala nam ogromnu podršku. Na kraju smo slavili sa 15 poena razlike i potvrdili još jednom da smo kandidati za sami vrh”, prisjetio se velike pobjede reprezentativac BiH.

...
Izvor: YouTube

Njegova ekipa zaista ima veliku podršku navijača što je malo čudno za Monako, gdje su prva asocijacija na sport FK Monako i trke Formule 1.

“Dvorana nije prevelika. Kapacitet je oko 3.000 mjesta, tako da bude dosta bučno kada je ispunjena. Monako ima nešto vise od 35.000 stanovnika, tako da dvorana nije uvijek puna, a ni stadion na fudbalskim utakmicama. Naša dvorana se nalazi u sklopu stadiona 'Luj 2'”.

Kad je već stadion na kojem igraju Falkao, Jovetić i ostali blizu zašto ne pogledati i neki fudbalski meč.

“Bio sam par puta i na utakmicama fudbalskog kluba. Gledao sam derbi protiv Olimpik Marseja. Stadion je zaista bio ispunjen do posljednjeg mjesta, uz oko 2.000 navijača iz Marseja. Na ostalim utakmicama na kojima sam bio stadion je bio poluprazan i atmosfera nije baš uzavrela.Sem tog navijačkog sektora, ostatak stadiona prati utakmicu bez nekih posebnih emocija, što je bilo malo čudno za mene”, rekao nam je Kikanović,koji je prošao Ligu BiH, Ligu Srbije, ABA ligu, VTB ligu, njemačku i sada je u Francuskoj. Zanimalo nas je da uporedi košarku u tim zemljama, odnosno,gdje je liga najjača, gdje je najbolje za razvoj mladih igrača, gdje se osjećao najbolje kao košarkaš.

“Za razvoj mladih igrača je svakako najbolja ABA liga. Ekipe ne raspolažu sa velikim budžetima tako da mladi igrači imaju sjajnu šansu da se pokažu na velikoj sceni. VTB liga je sigurno u prve tri lige u Evropi po kvalitetu. Ekipe poput CSKA, Himkija, Uniksa, Lokomotive, Zenita pripadaju kremu evropske košarke. U Njemačkoj se igra slična košarka kao i u Francuskoj. Dosta fizički jaka,dosta se ulaže u košarku i iz godine u godinu liga raste u svim segmentima. Iskreno,teško je reći gdje sam se najbolje osjećao, mislim da sam se uglavnom dobro prilagođavao uslovima u svim ligama gdje sam igrao”.

IGRAČE NIKO NIŠTA NE PITA

Izvor: MN PRESS

Zanimalo nas je kako Kikanović i igrači uopšte gledaju na sukob FIBA-Evroliga. Problem je da li će igrači koji nastupaju u evroligaškim klubovima igrati kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. Za sada je odgovor ne.

“Teško je bilo šta prokomentarisati na tu temu. Igrači se ne pitaju ni za šta.Taj sukob nije nikome donio dobro. Ispaštamo mi igrači jer se povećava opterećenje i broj utakmica na ionako zgusnut raspored. Svjedoci smo sve većeg broja povreda u posljednje vrijeme, ali u ovoj situaciji zdravlje igrača nije primarno. Svako štiti svoje interese i nažalost ne vidim rješenje u ovim zategnutim odnosima FIBA i Evrolige. Na kraju ispaštaju i oni zbog kojih se sve ovo i igra, a to su navijači,koji će biti uskraćeni da vide ekipe u najboljim sastavima”, kaže Kikanović, koji je za Bosnu i Hercegovinu nastupao na Evropskom prvenstvu 2011.,2013. i 2015. godine.

Našao se na spisku selektora BiH Duška Vujoševića za predstojeće mečeve kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Protivnici "zmajevima" biće Rusija i Francuska.

“Na nama je da pokušamo izvući maksimum iz ove situacije. Imaćemo 3-4 dana za trening i onda dvije dosta jake utakmice sa Rusijom i Francuskom.Sve je moguće uz maksimalan angažman, dobru atmosferu u i oko reprezentacije i naravno ogromnu podršku navijača koja će biti neophodna kako bismo ostvarili željeni rezultat”, završio je priču za MONDO košarkaš Monaka i reprezentativac BiH Elmedin Kikanović.

Prisjetite se kako je Kikanović na EP u Francuskoj 2015. godine obezbijedio reprezentaciji BiH produžetak protiv Izraela.

...
Izvor: YouTube

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC