NEŠTO SE KUVA: U SAD dežurni nuklearni bombarderi

Autor:

Vazduhoplovne snage SAD pripremaju se da stave bombardere sa nuklearnim naoružanjem na celodnevno dežurstvo. Takva situacija nije bila od kraja Hladnog rata 1991. godine.

0
A- A A+

"To je samo još jedan korak u osiguranju toga da smo spremni. Ja na to posmatram ne kao na pripremu za neki konkretan događaj već više na realnost globalne situacije u kojoj se nalazimo i toga kako mi osiguravamo da smo spremni da napredujemo", izjavio je načelnik štaba Vazduhoplovstva SAD general Dejvid Goldfin.

On je naglasio da je svet "opasno mesto" i naveo da "neki ljudi otvoreno govore o upotrebi nuklearnog naoružanja", ističući da su se vremena od sukoba SAD i ŠSR-a promenila, piše danas "Vašington tajms".

Odluku bi, kako se navodi, trebalo da donesu komandant Strateške komande, general Džon Hiten ili glavni čovek Severne komande Lori Robinson.

Strateška komanda je nadležna za nuklearno naoružanje vojnih snaga SAD, a Severna komanda za odbranu Severne Amerike.

Kako su agencije prethodno izvestile, SAD su u prethodnom periodu razmenjivale oštriju retoriku sa Pjongjangom zbog nuklearnog programa Severne Koreje, a američki predsednik Donald Tramp je pre dve nedelje odbio da potvrdi da Iran postupa u skladu sa nuklearnim sporazumom iz 2015. godine.

Tagovi:

Ostale vijesti