• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH: Svaki deseti kredit neće biti vraćen

Autor SRNA

Svaki deseti kredit u BiH najvjerovatnije neće biti vraćen, a banke su izdvojile novac za "pokrivanje" 76,5 odsto ukupnog iznosa nenaplativih kredita, pokazuju najnoviji podaci Evropske komisije.

 Krediti u BiH Izvor: MONDO/Samir Cacan
Izvor: MONDO/Samir Cacan

Prema tim podacima, krediti u trećem kvartalu ove godine koji se ne vraćaju iznose 11,1 odsto, što je nešto manje u odnosu na iznos kredita u kvartalu koji mu je prethodio, kada je taj udio bio 11,5 odsto.

Ovo se odrazilo i na pad profitabilnosti banaka jer je bankarska marža sa 13,6 odsto pala na 12,1 odsto, a zarada u odnosu na ukupan plasman iznosila je 1,7 odsto u odnosu na dva odsto prethodnog kvartala.

Da nešto ne štima u bankarskom sistemu u BiH pokazuje i podatak da banke u sefovima imaju mnogo više novca od iznosa koji bi mogle plasirati, pišu "Nezavisne novine".

Ekonomski ekspert Novak Kondić ističe da je suštinski problem u tome što nema rješenja za pokretanje proizvodnje koja bi omogućila bankama da plasiraju kredite u te svrhe.

"Odustali smo od industrijalizacije, uništili ono što smo imali i zato nema tražnje za bankarskim novcem, izuzev za kupovinu stanova i nekakvim sporednim potrošačkim kreditima, što ne može dovesti ni do tražnje sredstava od banaka niti banke mogu da žive na nekoj maloj kamatnoj stopi i zato su još kamate visoke", rekao je Kondić. 

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE