• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zaplet: Mali razgovori uz "Taksimetar"

Autori mondo.ba Autori Vesna Kerkez

U okviru Festivala mladog glumca “Zaplet”, koji se po deseti put održava u Gradskom pozorištu Jazavac u Banjaluci, u srijedu je odigrana predstava “Taksimetar” Teatra EXIT iz Zagreba.

Autor teksta je Goran Vojnović, adaptaciju i režiju potpisuje Matko Raguž, a u predstavi igraju Zijad Gračić i Robert Budak.

Predstava prati jednog zagrebačkog taksistu, Romana, koji vozeći svakakve ljude i razgovarajući s njima biva izložen različitim dilemama, istovremeno mučeći sopstvenu muku.

Kroz prizmu tuđih životnih priča Roman preispituje svoje (pogrešne) životne izbore, ne tražeći opravdanje, izgovor ili utjehu. Roman traži priliku da se izvini i popravi stvari, traži prijatelja i na kraju, nekog koga muče isti problemi.

Zijad Gračić je odlično dočarao Romana, muškarca koga svi poznajemo; on je naš otac, brat ili komšija, topao je i dobar, ali svejedno koristi riječi kao što je “peder'”. Njegova prijateljica Irena ima sina s Daunovim sindromom, pa se priča na kraju svede na to ko je normalan. A onda  sudbina nanese Romanu u automobil davno izgubljenog sina koji je transvestit, pa tako u pametnom rečeničnom spinu 'normalan' postaje onaj koji je mentalno zaostao.

Mladi Robert Budak sjajno je odigrao nekoliko likova – bio je konceptualni umjetnik koji prvo održi predavanje o intelektualizmu, a potom pobjegne da ne plati, pa mladić koji je postavši "profesionalni" demonstrant spojio ugodno s korisnim, zatim mladi sveštenik, tridesetogodišnjak koji ide na razgovor za posao u prevelikom očevom odjelu i bez ikakve nade da će se ikad zaposliti i osamostaliti. Pa i dama, koja to nije. 

Kroz njihove male razgovore, prepune političkih nekorektnosti razotkrivamo svakodnevne predrasude prikrivene tradicionalnim uvjerenjima i opštim mjestima, koja niko ne osuđuje dok ne postanu lična.

Ipak, naši junaci nisu za osudu – oni su zabavni, dobrodušni i sačuvali su ljudskost, uprkos svemu. Oni su ogledalo stvarnosti, oni su ogledalo svakodnevice, oni su ogledalo nas.

Predstava je kod publike izazvala sjajne reakcije, pa su glumci nagrađeni dugotrajnim ovacijama.

Jubilarno, deseto izdanje Zapleta biće zatvoreno večeras, proglašenjem pobjednika i predstavom domaćina “Pita li iko kako je meni”.

Vidimo se u Jazavcu!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop