Pronađen originalni Dejtonski sporazum!

Autor:

Policija na Palama pronašla originalnu verziju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

2
A- A A+
dejton Foto: mondo.rs/arhiva

Pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske lišili su slobode, u Palama, lice sa inicijalima K.Ž, nakon što su pretresli njegov stambeni objekat i pronašli originalnu verziju Dejtonskog mirovnog sporazuma na engleskom jeziku, objavio je RTRS.

Informaciju je potvrdio Darko Ilić, načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet. Osumnjičeni Ž.K. je uhapšen radi postojanja mogućnosti trgovine uticajem i zloupotrebe.

Nezvanično, uhapšen je Željko Kuntoš, koji je nekada radio u obezbjeđenju Dragana Kalinića, bivšeg predsjednika Narodne skupštine RS. Kalinić je danas predsjednik stranke Savez za demokratsku Srpsku i savjetnik predsjednika RS. 

Već godinama je misterija gdje se nalaze originalne verzije Dejtonskog mirovnog sporazuma u Srbiji i BiH. Ovo pitanje je koje je ponovno aktuelizovano u avgustu ove godine nakon što je ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić rekao da Srbija svoju verziju sporazuma nema.

Svoju verziju izgubila je i BiH, a to je druga originalna verzija, kojoj se gubi svaki trag još od kako je avionom iz Pariza 1995. godine sletjela na sarajevski aerodrom.

Originalni primjerak Dejtonskog mirovnog sporazuma nikada zvanično nije dostavljen Predsjedništvu BiH, Ministarstvu inostranih poslova BiH, niti bilo kojem od arhiva u BiH. 

Tadašnji Predsjedništva BiH, Željko Komšić, javnost je obavijestio 2008. godine da u arhivi Predsjedništva BiH nema originalnog dokumenta Dejtonskog sporazuma. Napravljen je izvještaj u tužilaštvu i na tome se sve završilo.

Opšti okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, poznatiji kao Dejtonski mirovni sporazum, mirovni je dogovor postignut u vazduhoplovnoj bazi Rajt-Paterson kod Dejtona, u američkoj saveznoj državi Ohajo, a kojim je prekinut rat u Bosni i Hercegovini (1992—1995).

Konferencija je trajala od 1. do 21. novembra 1995. godine. Glavni učesnici su bili tadašnji predsjednik SrbijeSlobodan Milošević, predsjednik Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović, predsjednik HrvatskeFranjo Tuđman, američki posrednik Ričard Holbruk i general Vesli Klark.

Sporazum je zvanično potpisan u Parizu14. decembra.

Ostale vijesti