Banski dvor: 85 godina i novi koncept rada

Banski dvor slavi 85 godina postojanja i tim povodom danas je najavljen bogat program obilježavanja jubileja.

0
A- A A+
Banski dvor Foto: MONDO/Željko Svitlica

U narednim danima očekuje nas niz koncerata, izložbi i književnih promocija.

"Program je konceptualno sačinjen tako da se, uz regionalno etablirane izvođače, umjetnike, ansambale i pisce, publici predstave i naši istaknuti umjetnici i stvaraoci", rekao je Mladen Matović, direktor Kulturnog centra Banski dvor.

Program obilježavanja, koji predviđa realizaciju više od 20 reprezentativnih kulturnih sadržaja, zvanično počinje večeras u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel u 20.00 časova otvaranjem izložbe "COMPLICATE SIMPLEY" Slavimira Stojanovića.

''Putem dvije velike i dugo pripremane tematske izložbe posvećene banu Milosavljeviću i banu Lazareviću sačiniće se odgovarajuća istoriografska poveznica sa jubilejom", rekao je Matović.

Izdvajamo da će 27. novembra solistički koncert i promociju novog albuma imati čuveni gitarista Vlatko Stefanovski, a početkom decembra koncert će održati džez pijanista Vasil Hadžimanov. Umjetnik svjetskog glasa i jedan od najznačajnijih pijanista današnjice Kemal Gekić u Koncertnoj sali Banskog dvora gostovaće 21. decembra.

Istovremeno ova kulturna ustanova promoviše novi koncept rada koji podrazumijeva povratak nekadašnjoj praksi reprezentativnih kulturnih sadržaja u vlastitoj produkciji, a Matović je najavio drugačije ponašanje Banskog dvora prema javnosti i medijima.

''Ovo je istorijska pres konferencija jer Banski dvor dugo nije održao pres konferenciju i ovo će postati praksa za sve stvari koje će se dešavati u budućem periodu'', rekao je Matović novinarima.

Cijeli program pročitajte OVDE.

Ostale vijesti