Hitler u Kolumbiji, Dejton iza kauča

Autor:

Pročitajte pregled štampe za četvrtak, 2. novembra...

0
A- A A+
brifing Foto: Mondo.ba

Dejtonski sporazum našli iza kauča?!

Pronalazak navodno originalnog Dejtonskog sporazuma u policijskoj akciji MUP-a RS preksinoć na Palama glavna je tema svih domaćih medija. Željko Kuntoš, koji je osumnjičen da je u svojoj kući skrivao originalni tekst Dejtonskog mirovnog sporazuma na engleskom jeziku i nudio ga na prodaju za 100.000 KM, pušten je da se brani sa slobode. Tokom ispitivanja Kuntoš je tvrdio da nije namjeravao da proda Dejtonski sporazum, već je čuvao fasciklu koju mu je prije 18 godina dala jedna državna službenica. U pojedinim medijima juče se pojavila i informacija da im je u Predsjedništvu BiH nezvanično potvrđeno da je nestali sporazum "ljetos pronađen u Predsjedništvu i da se nalazi u sefu arhiva te institucije". "Dnevni Avaz" danas piše kako se u pojedinim državnim institucijama pričalo da je ovaj dokument pronađen "iza nekog kauča" u vrijeme molerskih radova u zgradi Predsjedništva BiH.

Junetina i sir skuplji za 12 odsto

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, hrana je u septembru poskupjela za 0,7 odsto u odnosu na august, dok u odnosu na decembar 2016. godine poskupljenje iznosi dva odsto, piše današnji "EuroBlic". Najveći rast cijena među prehrambenim proizvodima bilježe puter, 21,8 odsto, junetina bez kosti, 12,6 odsto, svinjetina sa kostima, 8,4 odsto, tvrdi sir, 12,3 odsto, i svježa pastrmka, 9,4 odsto. Grahu je cijena porasla za 4,9 odsto, a hljebu od pšeničnog brašna za 2,1 odsto uprkos tome što je pšenično bijelo brašno poskupjelo samo jedan odsto. Prema statistici, ulje je skuplje za 2,1 odsto, banane i jabuke za 1,7 odsto, crni luk za 1,1 odsto, a krompir za 0,8 odsto.

BiH dobila bitkoinsko udruženje

Bosna i Hercegovina je dobila svoje bitcoinsko udruženje – Bitcoin Association of Bosnia & Herzegovina. Riječ je o neprotfitnoj nevladinoj organizaciji usmjerenoj na povećanje prihvatanja bitcoina i srodnih tehnologija kroz obrazovanje i angažman građana, medija i regulatora, piše portal Indikator.ba. "Vjerujemo da ova tehnologija može biti transformativna s potencijalom da pomogne u stvaranju novih radnih mjesta, poticanju pozitivnog ekonomskog rasta, podizanju iz siromaštva i razvijanju ekonomije", navode osnivači. Svrha Bitcoin asocijacije Bosne i Hercegovine je okupljanje angažovanih pojedinaca, akademika i stručnih rdnika koji su nadahnuti da kreiraju bolji društveni i ekonomski uticaj. Bitcoin Udruženje Bosne i Hercegovine osnovano je u Sarajevu, u uskoj saradnji s Bitcoin Associationom Slovenije.

Hitler živio u Kolumbiji poslije rata?!

Američka obavještajna agencija CIA znala je da je čovjek koji je za sebe tvrdio da je Adolf Hitler pedesetih godina prošlog vijeka živio u Kolumbiji među bivšim nacistima. To pokazuju dokumenti sa kojih je nedavno skinuta oznaka tajnosti, piše Dejli mejl. Agenti CIA nisu ozbiljno shvatali tvrdnje bivšeg vojnika SS-a, iako ih je šef biroa te agencije u Karakasu prenio nadređenima i dostavio im fotografije tog čovjeka. Čovjek po imenu Filip Sitroen pozvao je agente CIA 1954. godine i saopštio im da je upoznao čovjeka koji za sebe tvrdi da je Adolf Hitler, kao i to da živi u gradu Tunha, sjeverno od Bogote, pokazuju dokumenti.

Izetbegović nepoželjan u Tuzli

Vlasti Tuzlanskog kantona neće podržati inicijativu da se Međunarodni aerodrom Tuzla preimenuje po bošnjačkom ratnom lideru Aliji Izetbegoviću. Komentarišući prijedlog poslanika SDA u Skupštini ovog kantona Muamera Zukića i Midhata Čauševića da se tuzlanski aerodrom nazove po osnivaču SDA i ratnom predsjedniku tzv. Republike BiH Aliji Izetbegoviću, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović rekao je da ne podržava takvu inicijativu. "Međunarodni aerodrom Tuzla već je postao brend po kojem je naš grad poznat daleko izvan granica BiH. Nisam za promjenu naziva jer mislim da je aerodrom mnogo važniji od bilo kojeg političara, pa tako i Alije Izetbegovića", kaže Imamović.

Tagovi:

Ostale vijesti