• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Košarkaški savez RS slavi četvrt vijeka

Autori mondo.ba Autori Nemanja Babić

Košarkaški savez Republike Srpske obilježava veliki jubilej - 25 godina postojanja.

  Košarkaški savez Republike Srpske u utorak sedmog novembra obilježava jubilej  - 25 godina postojanja. U evidenciji Košarkaškog saveza Republike Srpske nalazi se 80 klubova i više od tri hiljade igrača, uključujući trenera, sudije i sportske radnike.

Na godišnjicu će jubilej biti simbolično obilježen.

"Sutra simbolično obilježavamo jubilej. Centralni događaj biće petog decembra u Banskom dvoru kada će biti održana svečana akademija, kada će biti i promocija monografije 25 godina Košarkaškog saveza Republike Srpske", rekao je za naš portal Dragan Ćazić, generalni sekretar KS RS.

Brane Čovičković, Slobodan Simović, Đorđe Mikeš, Brane Kosić, Slobodan Simović i Đorđe Galanos bili su članovi Inicijativnog odbora za formiranje Košarkaškog saveza Republike Srpske.

Čovičković se za naš portal prisjetio kako je sve izledalo 1992. godine kada je formiran savez.

"To se sve dešavalo na početku ratnih dešavanja na prostoru bivše Jugoslavije. To je bilo za vrijeme tamičarske sezone, koju je Mladi Krajišnik igrao u  prvoj B ligi Jugoslavije. Pošto su tada dvije prvoplasirane ekipe išle direktno u A ligu Zorka i OKK Beograd, treći i četvrti što smo bili mi i Čelik su trebali da igraju plej- aut za dva mjesta u A ligi. Sa Radničkim i Slogom, koji su zauzeli 9. i 10. mjesto u Prvoj A ligi. Zbog dešavanja na ovim prostorima bilo je izvjesno da Čelik neće igrati. Turnir nikada nije odigran", opisuje za MONDO Čovičković situaciju u kojoj su se našli klubovi i nastavlja:

"Iz želje da opstajemo kao klub na nivou Jugoslavije morali smo da reagujemo. Mi smo tada u maju i junu mjesecu, došli do ideje kad je probijen koridor da odemo u sjedište Košarkaškog saveza Jugoslavije, koji su formirali ligu pa je naredne sezone Lovćen postao prvoligaš, a nema nas i Borca jer smo mi iz Bosne i Hercegovine. Onda smo tražili način za opstanak košarke na ovim prostorima. Pokrenuli smo inicijativu i kasnije smo imenovani incijativni odbor, naravno, u saradnji sa tadašnjem ministarstvom prosvjete kulture i sporta. Dva tri mjeseca samo radili na aktima i formirali savez 1992. godine", rekao je Čovičković.

Prva skupština Košarkaškog saveza Republike Srpske održana je sedmog novembra u Banjaluci. Od 24 člana skupštini je prisustvovalo 14 članova. Ostali nisu mogli doći zbog ratnih dešavanja.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC