MONDO BRIFING: Dodikov šou, Čović i ustaše

Autor:

Pročitajte pregled štampe za utorak, 7. novembra...

MONDO BRIFING: Dodikov šou, Čović i ustaše Foto: MONDO/Željko Svitlica

Cirkus u Skupštini

Top tema svih medija u Republici Srpskoj je sjednica Narodne skupštine koja je završena rano jutros stavljanjem van snage Odluke o raspisivanju republičkog referenduma iz jula 2015. godine, a na kojoj je zabilježena burna rasprava između predsjednika RS Dodika i opozicionih poslanika.

„Dodikov šou u skupštini“ naslov je teksta u „EuroBlicu“, u kome ovaj list navodi da su na sjednici NSRS cjelodnevno iznošene međusobne optužbe ko je od koga uzimao novac za prelazak u tuđe redove, ko je podvaljivao mokro sijeno, a ko punio paprike vodom i takve ih prodavao, a nije izostalo ni pominjanje članova porodice, supruga i djece, švercera cigaretama i poređenja ko je među poslanicima „gospodin“, a ko „cigan“.

„Referendum pada na nejedinstvu“ naslov je u „Glasu Srpske“, koji navodi da je jučerašnja sjednica NSRS potvrdila da je u Srpskoj ne postoji političko jedinstvo da bi narod bio pozvan na izjašnjavanje, dok „Nezavisne novine“ u tekstu pod nazivom „Dodik i opozicija u klinču zbog referenduma“ donosi neke od najinteresantnijih detalja rasprave u Skupštini.

RTRS konstatuje da je „NSRS stavila van snage odluku o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH“, dok BN TV u tekstu pod naslovom „Ima li neko da nije posramljen?“ navodi da su očaj, tuga, bijes, rezignacija, stid, sjeta, frustracija i tjeskoba samo neke od negativnih emocija koje je osjetio svaki iskreni i čestiti Srbin i patriota slušajući na sjednici Narodne skupštine nedostojnog predsjednika Republike Srpske.

Čović druguje sa ustašama

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović iskoristio je službenu posjetu Australiji za obilazak zloglasnog sjedišta ustaške emigracije u toj zemlji, piše današnji „EuroBlic“. Iz kabineta hrvatskog člana Predsjedništva BiH saopšteno je da je Čović prekjuče prisustvovao misi u Crkvi Leopolda Mandića u Melburnu, koja djeluje u sklopu Hrvatskog katoličkog centra u tom gradu, ali nijednom riječju nije navedeno da je taj centar već duže od pola vijeka važi za okupljalište najradikalnijih hrvatskih ekstremista, kao i logističku bazu ustaške emigracije koja je iz tog centra organizovala brojne terorističke akcije na prostoru bivše Jugoslavije.

U Doboju ne znaju šta će sa parama

„Glas Srpske“ piše o nevjerovatnom slučaju koji se nedavno dogodio u Doboju. Naime, smrt pacijenta Jove Ćulibrka (68) iz Dervente digla je na noge dobojsku bolnicu "Sveti apostol Luka" jer je u njegovoj torbici nakon što je preminuo pronađeno, oko 70.000 KM, a koje trenutno nemaju kome da predaju jer nije bio oženjen i nema bližu porodicu.

Od nove godine skuplje cigarete

Domaći mediji danas se bave i novim poskupljenjem cigareta. Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH usvojio je u ponedjeljak na sjednici u Mostaru Odluku o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete i duvan za pušenje za narednu godinu, koja će se primjenjivati od 1. januara. Prema usvojenoj odluci, od 1. januara naredne godine minimalna akciza iznosiće 2,60 KM umjesto 2,42 KM, a specifična akciza umjesto 1,35 KM iznosiće 1,50 KM za pakovanje cigareta od 20 komada, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.


Decenija od Vukelićevog ubistva

Juče je u Banjaluci održan protest povodom deset godina od od ubistva Milana Vukelića, zločina koji je još uvijek nerazriješen. Grupa građana je protestnom šetnjom od Trga Krajine do parka Mladen Stojanović ponovo postavila pitanje ko je ubio Milana Vukelića te zatražila da se otkriju počinioci. Sestra ubijenog tvrdi da policija zna ko je ubio njenog brata, ali da zbog nedostatka dokaza ne može ništa poduzeti.

Tagovi:

Ostale vijesti