Brifing: Zaboravni nasljednici i Dražine naočare

Autor:

Prelistali smo štampu i izdvojili najvažnije i najinteresantnije priče iz drugih medija.

Brifing: Zaboravni nasljednici i Dražine naočare Foto: Mondo.ba

Medicinari iz RS najmanje plaćeniIz sindikata koji okupljaju medicinare sve su glasniji u zahtjevima da plate zdravstvenih radnika moraju da budu povećane, te da za to postoji realan uslov, piše Euroblic.

Iz Strukovnog sindikata doktora medicine RS prije nekoliko dana poslat zahtjev za povećanjem plata od 10 do 12 odsto. Sindikalci ističu kako je nejasno zašto plata specijaliste u RS iznosi oko 1.600 KM, a njihove kolege u FBiH za isti posao imaju i više od 3.000 KM. U istom položaju su i medicinske sestre.

"U RS je u platu uračunat i regres i topli obrok, što znači da je redovna plata manja za 200 KM. Pomenute brojke govore da su naši ljekari i medicinske sestre najlošije plaćeni u BiH", ističu u SSDM.


Pronašli naočare generala Draže Mihajlovića?


Nedavno otkriće masovne grobnice u pećini Cerova na Zlatiboru, potkrijepljeno svjedočenjima najstarijih mještana ovog kraja, pokazalo je da su na ovom mjestu u junu 1945. likvidirani mladići, povratnici iz rata, pišu Večernje novosti. Speleolozi su među među kostima, tabakerama, kaiševima, opancima i drugim ostacima pronašli i dio naočara za koje misle da su pripadale generalu Draži Mihajloviću.

"Osim dijela naočara koje koje smo pronašli u jami Cerova, a koje izgledaju baš kao Dražine, postoje i svjedočenja da su se oni koji su tražili generala, raspitivali o jami. DNK analiza posmrtnih ostataka će ipak dati tačne odgovore", kažu mještani."Zaboravni" nasljednici ojadili Fond PIOZa deset mjeseci ove godine 33 nasljednika "zaboravili " su da prijave smrt penzionera, pa su mjesecima kasnije podizali njihove penzije, zbog čega je Fond PIO RS oštećen za gotovo 25.000 maraka, piše Glas Srpske.

Fond PIO godinama kuburi s nesavjesnim nasljednicima, o čemu svjedoči i podatak da su od januara 2012. do oktobra ove godine bila 134 slučaja preplate penzije zbog neprijavljivanja smrti.Vera Sladojević oslobođena istrageOkružno javno tužilaštvo u Banjaluci donijelo je naredbu o nesprovođenju istrage protiv Vere Sladojević, bivše direktorice Centra za socijalni rad Banjaluka, pišu Nezavisne.

Sladojevićeva je smijenjena zbog slučaja "Kanada", kao i zbog drugih propusta u radu.

"Tužilaštvo je zaključilo da ne postoje osnovi sumnje da je Sladojevićeva učinila krivično djelo", navodi se iz Okružnog tužilaštva.

Tagovi:

Ostale vijesti