Banjaluka: Osobe u kolicima i dalje ne mogu u kino

Sredinom juna ove godine kada je banjalučki bioskop "Palas" iz multipleksa prerastao u sinepleks, jedini problem je bila neadekvatna rampa za osobe s invaliditetom ispred ulaza. Ovaj problem postoji i danas, a rješenje se ne nazire.

0
A- A A+
Cineplexx Palas Foto: MONDO/Vedran Ševčuk

Podsjećanja radi, ispred bioskopa je postavljena rampa, ali pod nagibom od najmanje 60 odsto, a da bi je mogli koristiti osobe u kolicima, nagib ne smije biti veći od osam odsto. Tada je iz Oskar filma rečeno da su rampu napravili na svoju ruku i iz najbolje namjere. Objasnili su da se bolje nije moglo, jer nisu vlasnici prostora ispred sinepleksa.

“Ne mogu ja da radim na tuđem, o tome se radi. Ono što možemo da uradimo, to je kod nas u kinu i mi smo to i uradili, ali jednostavno na tuđoj zemlji mi ne možemo ništa da gradimo”, pojasnio je tada direktor Oskar filma Vladimir Ljevar novinarima.

Međutim zakon o uređenju prostora i građenju kaže drugačije: vlasnik objekta dužan je da ukloni arhitektonske barijere i omogući slobodan pristup i kretanje osobama sa invaliditetom.

I danas, pet mjeseci nakon svega - situacija je ista. Osobama koje su osuđene na invalidska kolica preostaju torenti ili televizija, a na holivudske blokbastere moraće da sačekaju.

Na naše pitanje da li je pronađeno neko rješenje za rampu, od direktora Vladimira Ljevara stigao je šturi odgovor:

"Razmatramo mogućnosti sa arhitektama i sa gradom".

Šta god to značilo.

Ostale vijesti