m:agazin: Prerađene čestice smoga kao suvenir

Autor:

Kišni jesenji dani idealno su vrijeme da se ušuškate u toplini svog doma i pratite novo izdanje m:agazina.

0
A- A A+
m:agazin Foto: m:tel

U subotu, 11. novembra, u 14:30 časova, na programu Radio Televizije Republike Srpske pogledajte kakva interesantna i praktična rješenja donosi budućnost i sa kakvim izazovima se naučnici danas susreću.

Električni automobili su već neko vrijeme stvar sadašnjosti, a jedno od rješenja koje donosi budućnost, je da vlasnici ove vrste automobila više neće morati brinuti o punjenju njegovih baterija. Naime, naučnici rade na novom konceptu prevoza kako bi se ulicama kretali automobili za koje neće biti potrebno punjenje što će svakako biti novo poglavlje budućnosti.

Hladniji dani u većim gradovima donose i probleme sa smogom koji često otežava život građanima. Inovatori poput Dan Rosegarda, koji su korak ispred svog vremana, imaju želju da daju svoj doprinos u zaštiti prirode i istovremeno se umjetnički izraze stvarajući fascinantne izume. Ovaj Holanđanin je osmislio Smog Free tower, toranj  koji predstavlja najveći prečistač vazduha na svijetu, a zanimljivo je da čestice smoga koristi u izradi suvenira. Sabijanjem ugljenika, koji se nalazi u česticama smoga, dobija zanimljive detalje koji se nalaze na nakitu i suvenirima. Interesantno, zar ne?

Ukoliko ste znatiželjni i željni znanja, onda znate kako ćete provesti još jedno subotnje popodne. Ekipa m:agazina vam donosi zanimljivosti, interesantne činjenice i najave revolucionarnih projekata koje ćete u bliskoj budućnosti i sami doživjeti. Minute prethodnih emisija pratite u repriznim terminima i to istog dana, u 1:10 časova iza ponoći i utorak u 12:30, kao i posjetom m:tel BiH YouTube kanalu.

Tagovi:

Ostale vijesti