Kolaps saobraćaja, mračne tajne Univerziteta

Autor:

Pročitajte MONDO brifing za petak 10. novembra...

0
A- A A+
brifing Foto: Mondo.ba

Mračne tajne banjalučkog Univerziteta

Ostavka rektora banjalučkog Univerziteta Milan Mataruga i dalje je top tema u Banjaluci i RS. Mataruga je u četvrtak objasnio da je razlog podnošenja ostavke na ovo mjesto što nije pristao na ucjene i nije dozvolio da se od Univerziteta pravi cirkus. „Dešavanja i ponašanje grupe studenata za mene su neprihvaljtivi, očigledno orkestrirani i smišljeni kako bi se srušio ugled Univerziteta“, kazao je Mataruga. Nakon njegove ostavke mediji su već počeli da spekulišu o nasljednicima Mataruge, a počele su i da isplivavaju afere na Univerzitetu koje su godinama gurane pod tepih.

Tako profesorica Arhitektonsko – građevinskog fakulteta Maja Dodik kaže da je zbog odbijanja da učestvuje u korupciji bila udaljena iz komisije za prijemne ispite Univerziteta, a čak joj je i prijećeno smrću. „Kolege sa fakulteta su na mene vršile pritisak da namjestim rezultate prijemnog ispita, a kada sam odbila otac jednog kandidata mi je prijetio smrću. Tada sam vidjela da se na Univerzitetu događaju jako loše stvari, jer me niko od rukovodstva nije zaštitio u namjeri da sačuvam ugled Univerziteta“, kaže ona za „EuroBlic“.

Saobraćajni kolaps u Banjaluci

„EuroBlic“ u današnjem broju piše i da se vozači u Banjaluci posljednjih mjeseci žale da su saobraćajne gužve u cijelom gradu postale nesnošljive, čemu je doprinijelo zatvaranje Zelenog mosta, loša usklađenost semafora i radovi na ulicama. Odlazak na posao u jutarnjim satima glavobolja je za mnoge Banjalučane jer je u većini ulica saobraćajni kolaps, a zeleni talas u Ulici kralja Petra I Karađorđevića, koji bi trebalo da ubrza prolaz automobila uopšte ne funkcioniše kako treba, negoduju vozači.

Nekadašnji neprijatelji založili se za mir

Pripadnici svih pet "domaćih" vojski koje su 1990-ih godina ratovale na prostorima bivše Jugoslavije sastali su se u četvrtak u Goraždu, gdje su odali počest žrtvama i poslali poruku mira. Bivši pripadnici Vojske Jugoslavije, Hrvatske vojske, ARBiH, VRS i HVO-a u Goraždu su odali počast braniocima ovog grada, pripadnicima policije, te položili cvijeće i na spomenik djeci ubijenoj tokom opsade od 1992. do 1995 godine, kraj spomen-ploče zdravstvenim radnicima na zgradi Kantonalne bolnice, posjetili Zavičajni muzej, poznati Most ispod mosta, koji je tokom rata korišten za prelazak sa jedne na drugu obalu Drine, kao i Spomen park Rorovi.

FBiH: Od varičela oboljelo 6.145 djece

Današnji „Dnevni avaz“ navodi kako je u Federaciji BiH u prvih devet mjeseci ove godine od varičela ili vodenih kozica oboljelo 6.145 osoba. Prema epidemiološkom biltenu Federalnog zavoda za javno zdravstvo, broj oboljelih od morbila ili malih boginja – ospica u istom periodu dosegao je 111, a najviše ih je prijavljeno u januaru.

Pijani maloljetnik puškom na DNS-ovog sekretara

U bijeljinskom restoranu "Libertas" u srijedu se odigrala prava drama, pišu današnje „Nezavisne novine“. Naime, policija je uhapsila pijanog sedamnaestogodišnjaka koji je ušao s puškom, s namjerom da se obračuna sa Momčilom Žugićem, funkcionerom DNS-a. Srećom, pušku mu je uspio oteti upravo Žugić, koji je ranije bio predsjednik Organizacije mladih DNS-a, a trenutno je sekretar bijeljinskog Gradskog odbora DNS-a, ali i član Glavnog odbora te stranke. Ova drama odvijala se kada su članovi DNS-a u jednom objektu u Dvorovima proslavljali svoju krsnu slavu - Mitrovdan, a zatim je nekolicina njih otišla u restoran "Libertas".

Pohapšeni SDP-ovci

Vijest dana u Federaciji BiH u četvrtak je bila hapšenje bivših visokih entitetskih funkcionera u Sarajevu. Bivši ministar unutrašnjih poslova FBiH i Kantona Sarajevo i funkcioner SDP-a Predrag Kurteš, njegov nekadašnji savjetnik Dragan Mioković i Kemal Kačapor, koji je bio jedan od najbližih saradnika nekadašnjih lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije, privedeni su juče pod sumnjom da su budžet FBiH oštetili za oko milion maraka.

Tagovi:

Ostale vijesti