• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karakaš u Banjaluci: Kočić mi je jako bitan

Autori mondo.ba Autori Siniša Stanić

U Banskom dvoru u Banjaluci u sinoć je održana promocija knjige hrvatskog pisca Damira Karakaša "Sjećanje šume", za koju je autor dobio svoju prvu značajniju književnu nagradu - "Kočićevo pero"

 Damir Karakaš u Banjaluci: Kočić mi je jako bitan Izvor: Siniša Stanić/MONDO

Moderator večeri bio je poznati pisac Bekim Sejranović.

Crveni salon Banskog dvora i ovaj put bio je pun ljubitelja književnosti, koji su u prilično nekonvencionalnoj, ali ugodnoj atmosferi, kojoj je najviše doprinijelo super-opušteno Sejranovićevo vođenje, mogli da se upoznaju sa Karakašem, kod nas ne baš toliko poznatim hrvatskim autorom.

POVEZANE VIJESTI

Za roman "Sjećanje šume" Karakašu je nedavno pripala književna nagrada "Kočićevo pero", a autor kaže da mu je veoma drago zbog toga, jer mu je ovo prva značajnija književna nagrada.

"U Hrvatskoj me nagrade redovno zaobilaze, mada sam uvijek u užim izborima. 'Kočićevo pero' mi je zaista jedna od najozbiljnijih i najvažnijih nagrada na području regiona, a Petar Kočić mi je oduvijek bio jako bitan kao pisac, od malih nogu, njegove su priče oduvijek u meni. Upravo zbog tog pisanja, te strasti prema jeziku, posebno mi je drago što sam dobio tu nagradu", kaže Karakaš.

Gostima promocije autor je pričao kako je prvi dodir sa književnošću u svom selu u Lici imao u komšijskom WC-a u kome su stranice knjiga ruskih klasika služile kao toalet papir, o tome kako ga šuma ispunjava i inspiriše, o temi koja ga zaokuplja - odnosu oca i sina...

Na sinoćnom dešavanju mogle su se čuti i peckave opaske na relaciji publika – pisac oko „Deklaracije o zajedničkom jeziku“. Pogledajte djelić atmosfere...

...
Izvor: YouTube

Ova promocija je četvrti i završni ovogodišnji događaj koji je organizovalo Udruženje za promociju i popularizaciju književnosti „Imperativ“. Nadamo se da će „Imperativ“ i naredne godine da nas obraduje sličnim dešavanjima.

Pisac, harmonikaš, novinar, crtač...

Damir Karakaš rođen je u Lici 1967, a u Zagrebu je studirao agronomiju, pravo i novinarstvo. Nekoliko godina je radio i kao novinar crne hronike "Večernjeg lista". Od 2001. do 2007. živio je u Francuskoj gdje se izdržavao sviranjem harmonike. Osim književnosti i muzike, bavi se i karikaturom i stripom. Objavio je knjigu putopisa ''Bosanci su dobri ljudi'' (1999), roman ''Kombetari'' (2000), zbirku priča ''Kino Lika'' (2001), roman ''Kako sam ušao u Europu'' (2004) zbirku priča ''Eskimi'' (2007), roman ''Sjajno mjesto za nesreću'' (2009), zbirku priča ''Pukovnik Beethoven'' ( 2012), te romane Blue ''Moon'' (2014) i ''Sjećanje Šume'' (2016).

Nagrada "Kočićevo pero" Damiru Karakašu uručena je danas na zagrebačkom sajmu knjige Interliber.

(MONDO) 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop