Skoplje pristalo, svet istražuje slučaj Kumanovo

Autor:

Vlada Makedonije saglasna da bude međunarodne istrage terorističkog napada u Kumanovu 2015. godine, zbog koda je nedavno osuđeno 34 Albanaca.

0
A- A A+

Vlada Makedonije je saglasna da se otvori međunarodna istraga u slučaju "Divo naselje" i da se razjasne sve dileme, izjavio je danas premijer Zoran Zaev.

U sudskom procesu nazvanom "Divo naselje" 34 pripadnika tzv. Kumanovske grupe, muškaraca albanske nacionalnosti sa Kosova i iz Makedonije su osuđena na doživotne i dugogodišnje kazne zatvora zbog terorizma 2015. godine.

Odbrana i "poznavaoci materije" smatraju da iza tog slučaja stoje makedonske tajne službe, te traže međunarodnu istragu.

Pobuna, terorizam, nameštaljka...?

Suđenje grupi muškaraca albanske nacionalnosti iz Makedonije i sa Kosova koji su se 9. i 10. maja 2015. u kumanovskom "Divo naselje" sukobili sa policijom bio je jedan od najvećih sudskih procesa u Makedoniji. U tim sukobima je ubijeno osam pripadnika policije, a 40 je povređeno. Tužilaštvo je za pripadnike Kumanovske grupe, koje je teretilo za terorizam i terorističko udruživanje, tražilo maksimalne kazne, dok odbrana tvrdi da je taj slučaj montiran i da iza njega stoje makedonske službe.

Zaev je na konferenciji za novinare rekao da bi istraga u koju bi bili uključeni strani eksperti, razjasnila dileme i otvorena pitanja na koje javnost traži odgovore.

"Do sada smo imali samo informisanje predstavnika međunarodne zajednice i razgovore o otme kako bi mogla da se otvori međunarodna istraga. Mi ne želimo da postoje dileme za nerazjašnjene stvari koje su od interesa za građane. Ovaj slučaj je i te kako od interesa za građane Makedonije", rekao je on.

Zaev je istakao da Vlada Makedonije veruje da će naći način sa međunarodnom zajednicom da se otvori međunarodna istraga oko dešavanja u Kumanovu, kada se na proleće 2015. grupa naoružanih muškaraca albanske nacionalnosti sukobila sa specijalnim snagama makedonske policije.

Posle presude koju je doneo krivični sud u Skoplju na Kosovu su u znak protesta zapaljene zastave Makedonije, a kosovska vlada je danas donele odluku da dodeli 219.000 evra porodicama osuđenih i poginulih pripadnika Kumanovske grupe, odnosno po oko 10.000 evra.

Skopski sud je početkom novembra doneo presude za 38 članova terorističke grupe i njihovih pomagača. Osmorica su osuđeni na doživotni zatvor, a 26 na zatvorske kazne od 12 do 40 godina, dok su četvorica oslobođeni, jer prema sudu, Tužilaštvo nije uspelo da dokaže njihovu krivicu.

Najveća partija Albanaca u Makedoniji DUI, koja je deo Vlade, zatražila je uključivanje međunarodnih stručnjaka u sveobuhvatnu istragu i obelodanjivanje svih nejasnoća u slučaju "Divo naselje".

Tagovi:

Ostale vijesti