Mjere za predsjednika, EUFOR ostaje, a i Plenković

Autor:

Izbor najinteresantnijih priča pred vama je i ove subote u Mondo brifingu.

0
A- A A+

Ko prati Dodika

Vijest koja privlači najviše pažnje ovog prijepodneva objavile su beogradske “Večernje novosti”. Predsjednik Srpske Milorad Dodik potvrdio je ovom listu da je dobio obavještenje iz Sarajeva da se protiv njega preduzimaju mjere prisluškivanja. Opširnije OVDJE.

EUFOR ostaje u BiH

Vojna misija EU, EUFOR Althea, ostaje u BiH s punim vojnim izvršnim mandatom jer situacija u regionu i dalje predstavlja prijetnju međunarodnom miru, navedeno je u Rezoluciji Savjeta bezbjednosti UN-a, pišu današnje „Nezavisne“.

Mandat EUFOR-a produžen je za 12 mjeseci, a postojala je neizvjesnost da li će EU pristati na mandat vojne misije s izvršnim ovlaštenjima, što bi značilo da međunarodna zajednica ostaje pojačano prisutna u BiH, ili da će tražiti da se EUFOR pretvori u "trening misiju". Usvojenim tekstom odobrena je puna vojna misija EUFOR-a i NATO prisustva.

"Rezolucija ovlašćuje zemlje članice (UN) da preduzmu sve mjere na zahtjev EUFOR-a ili Glavnog štaba NATO-a i stanu u odbranu EUFOR-a i NATO prisustva, te da pomognu u ispunjavanju njihovih misija. Rezolucija priznaje pravo i EUFOR-u i NATO prisustvu da preduzmu sve potrebne mjere kako bi se odbranili od napada ili od prijetnji napadom", navedeno je u rezoluciji za koju je glasalo svih 15 članica Savjeta bezbjednosti, uključujući i Rusiju.

Ruski glas vjerovatno je pridobijen izbacivanjem termina evroatlantske integracije BiH, koji je zamijenjen terminom "evropske", čime je, formalno pravno, eventualno NATO članstvo BiH odvojen proces od EU puta i mandata visokog predstavnika.

Plenković “preživio” glasanje o (ne)povjerenju

Poslanici hrvatskog Sabora izglasali su nešto poslije ponoći povjerenje vladi Andreja Plenkovića.

Za povjerenje hrvatskoj vladi glasalo je 78, dok je protiv bilo 59 poslanika.

Sjednica hrvatskog sabora počela je juče u 9.30 časova raspravom o inicijativi SDP-a za pokretanje pitanja povjerenja vladi zbog slučaja "Agrokor", prenose hrvatski mediji.

Na sjednici koja je trajala 14 časova izrečen je veliki broj opomena, a oboren je i rekord po broju replika.

Na sjednici se glasalo i o povjerenju HDZ-ovom ministru demografije Nadi Murganić, ali ni u tom slučaju hrvatska opozicija nije uspjela da sakupi dovoljan broj glasova.

Putin i Tramp o Siriji

Cijeli svijet sa pažnjom je pratio sastanak predsjednika Rusije i SAD, Vladimir Putin i Donald Tramp koji su nakratko razgovarali na marginama samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u Vijetnamu.

Oni su potvrdili zajedničko saopštenje o Siriji, prenosi "Tas".

U zajedničkom saopštenju piše da predsjednici potvrđuju odlučnost u borbi protiv Islamske države kako bi došlo do konačne pobjede nad njom, kao i da poštuju suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Sirije.

Za sukob u Siriji ne postoji vojno rešenje i dvojica predsjednika dogovorila su se da konačno političko rešenje sukoba u Siriji treba da bude u okviru Ženevskog procesa i u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN broj 2254, piše u saopštenju.

Tagovi:

Ostale vijesti