Jeziva opcija novih pametnih telefona (ukinite je)

Autor:

Zna apsolutno svaku lozinku, svako korisničko ime - sve!

0
A- A A+

Dolaskom Android Oreo operativnog sistema predstavljena je i „Autofill opcija“, koja je jezivija nego što su neki pretpostavljali! Ispostavilo se, a testirali smo sve na svojim Oreo uređajima (Sony Xperia XZ1, Nexus 6P i Huawei Mate 10), da Android tj. Google i njegovi algoritmi znaju SVAKU lozinku i svako korisničko ime koje smo ikad koristili na bilo kojem uređaju!

Dovoljno je da ste samo jednom, pod bilo kojim Google nalogom, servisom ili proizvodom ukucali svoj nalog nekog drugog servisa (Facebook, Messenger, Yahoo, Skype, Office, Twitter, LinkedIn, Adobe, OneDrive, Viber…) i Google je to zapamtio zauvek. Možda vam to nije pokazao odmah, ali dolaskom „Autofill“ opcije to će vam sigurno biti jasno.

Da biste isključili „Autofill“ opciju otiđite Podešavanja, pa u Jezik i Unos i u okviru „Autofill“ isključite tu opciju (pogledajte galeriju slika). Ovo ne znači da će Google prestati da pamti vaše ulazne podatke za ostale i Google aplikacije u usluge koje koristite, ali vam neće više nuditi da se „loguje“ umesto vas automatskim popunjavanjem podataka.

MONDO MobIT

Dovoljno je da započnete da kucate svoj mejl ili korisnički nalog, samo dva prva slova, recimo, i Google će vam kroz „Autofill“ ponuditi da umesto vas završi nalog zajedno sa lozinkom koju ste poslednji put koristili za „logovanje“ na taj servis.

I zamislite sad - Google je tako nepogrešivo ponudio korisničko ime i lozinku za svaki servis ili nalog, koji smo nekad koristili sa našim zvaničnim MONDO MobIT Google for Business nalogom! Znamo da je Google ovu opciju uveo kako bi ubrzao i olakšao „logovanje“ korisnicima, ali je zastrašujuće da Google, na ovaj ili onaj način, poseduje sve naše digitalne identitete i čuva sve te podatke o nama u svojim bazama, iako nalozi ne pripadaju Google kompaniji.

Autofill“ se vezuje za svaki od Google naloga i ako koristite dva ili više naloga moguće je da će samo jedan od njih, onaj koji najviše koristite imati sve vaše „ključeve“ do drugih servisa.

Rešenje? Pa, ne dozvoliti Google-u da čuva vaše lozinke za sledeći put, kao ni drugim servisima. Takođe, isključiti sinhronizaciju pregledača i svega što nije krucijalno, poput mejla ili kontakata je nešto što će sigurno pomoći.

U svakom slučaju, ova opcija nimalo nam se ne dopada, jer nije potpuno transparentna i nije dovoljno objašnjenja od strane kompanije - kako Google dolazi do naših podataka, kako ih čuva, na kojim mestima i slično.

Da biste videli šta sve Google zna o vama i da biste izbrisali razne istorije (pretrage, YouTube, Chrome, Google nalog) koristite ovo naše objašnjenje.

Više o Android OREO operativnom sistemu, verzije 8.0.0 pogledajte OVDE.

Izvor: Android.

Ostale vijesti