Banjaluka: Majke neće plaćati boravak u bolnici

Autor:

...Troškove boravka majki s djecom koja su na liječenju snosiće UKC.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da je ta ustanova, uz konsultaciju sa ministrom zdravlja Draganom Bogdanićem, donijela odluku da se omogući besplatan boravak majkama koje žele za budu uz djecu tokom liječenja u toj ustanovi do kraja ove godine, do kada ističe sporni ugovor sa Fondom zdravstvenog osiguranja Srpske.

Nakon inicijative majki za ukidanje plaćanja dnevnog boravka uz djecu na liječenju, koje u Banjaluci iznosi 45 KM, UKC Republike Srpske je donio odluku da će snositi troškove boravka majke, pratioca ili staratelja u bolnici do kraja ove godine, odnosno do isteka ugovora sa FZO Republike Srpske.

"Pored najskupljih i najboljih lijekova, koje se trudimo da obezbijedimo za djecu, cilj UKC Republike Srpske je da im omogućimo i ugodan boravak i samim tim da doprinesemo njihovom što bržem ozdravljenju", rekao je Đajić.

On je na konferenciji za novinare u UKC rekao da je ta ustanova u nezavidnom položaju zbog nepovoljnog ugovora koji ima sa FZO Republike Srpske, te da će uložiti sve napore da ovaj i slični problemi zajednički budu prevaziđeni.

"Svi smo na istoj strani, a cilj nam je što brže ozdravljenje i što bolji boravak djece u našoj ustanovi", rekao je Đajić.

On je rekao da UKC stoji na raspolaganju za sve sporne situacije koje se dese, kako bi ih zajednički rješavali.

Predsjednik Humanitarne organizacije "Budimo ljudi" Andrijana Basara rekla je novinarima da je zadovoljna ovom odlukom, ističići da je UKC izašao u susret mnogim majkama koje do kraja godine neće morati da plaćaju dnevni smještaj uz djecu, što u Banjaluci košta 45 KM.

"Nadam se da će oni istrajati u tome da zajedno sa nama tražimo od FZO da se ta stavka potpuno iz zakona izbriše", rekla je Basara, koja je jedan od pokretača ove inicijative.

Basara je rekla da su do prije dva ili tri mjeseca ljekari često majkama odobravali da budu besplatno u bolnici uz dječiju postelju zbog djetetovog stanja.

"U protekla dva-tri mjeseca jednostavno toga nema. Oko 80 majki javilo se odborniku PDP-a Drašku Stanivukoviću koji me je pozvao, a ja sam pozvala i sve ostale da se priključe ovoj inicijativi i drago mi je da je uspjelo", rekla je Basara, koja je i aktivan član Udruženja porodica sa četvoro i više djece Republike Srpske.

Aktivnosti da se ukine naplaćivanje boravka majkama u bolnicama uz svoju djecu podržale su organizacije i udruženja poput Humanitarne organizacije "Budimo ljudi", "Budi DRUGačiji", Servis centar "Dajte nam šansu - Zvjezdice", "Djeca svjetlosti", "Tvoja riječ", Udruženje oboljelih od cistične fibroze, Savez humanitarnih organizacija i udruženja građana Republike Srpske, neformalna grupa majki Banjaluka, Udruženje oboljelih od hemofilije Republike Srpske i drugi.

Savez humanitarnih organizacija i udruženja građana Republike Srpske, u ime 11 organizacija i članova koje okuplja, zahvalilo je rukovodstvu UKC-a Republike Srpske na brzoj intervenciji.

Iz Saveza podsjećaju da su otvoreno pismo njegovi članovi uputili prije dva dana.

"Iskreno se nadamo da će problem plaćanja participacije majki koje ostaju da leže uz svoju djecu koja nisu dovoljno samostalna da bi sama ostala na hospitalizaciji, biti trajno riješen", navedeno je u saopštenju.

Iz Saveza ističu da je inicijativa, prije svega, imala za cilj da se u ovim teškim vremenima olakšaju najteži momenti za majku i dijete, jer je finansijski faktor vrlo često u tome presudan.

"Zahvaljujemo se na podršci uprave i radnika UKC i što su prepoznali značaj naše incijative. Ističemo da je otvoreno pismo upućeno ispred 11 udruženja koja su članovi Saveza i da naša inicijativa nije imala nikakvu političku pozadinu. Naš rad će i u buduće biti po strani svake politike, jer su naši ciljevi prije svega humani i usmjereni na najugroženije kategorije stanovništva", navedeno je u saopštenju koje je potpisala predsjednik Saveza Daniela Ratešić.

Ostale vijesti