U Kosovskoj Mitrovici 80 obolelih od morbila

Autor:

Na odeljenju infektivnih bolesti u bolnici u severnom delu Kosovske Mitrovice do danas se prijavilo 80 pacijenata sa simptomima malih boginja, a na lečenju je zadržano šestoro.

0
A- A A+

Epidemiolog dr Aleksandar Antonijević rekao je da je zadržano petoro dece od tri do pet godina, koja nisu primila vakcinu protiv morbila, kao i jedna osoba zaposlena u bolnici, ali da je epidemiološka situacija za sada pod kontrolom.

Dr Antonijević je naveo da su medicinske ekipe neprestano na terenu od 23. oktobra kada je evidentiran prvi slučaj malih boginja, te da je odziv zadovoljavajući jer se vakcinišu i revakcinišu deca uzrasta od jedne do 14 godina.

On je rekao da je obolelo dvoje radnika bolnice, od kojih je jedno na bolničkom lečenju u Kosovskoj Mitrovici, a druga osoba je prebačena u Beograd.

Dr Antonijević, specijalista epidemiolog iz Pokrajinskog zavoda za javno zdravlje Priština sa privremenim sedištem u severnoj Kosovskoj Mitrovici, kaže da medicinske ekipe svakodnevno u organizaciji Zavoda nastoje da uvere građane da vakcinišu decu jer od malih boginja uglavnom obole oni koji nisu vakcinisani.

On je dodao da se punktovi za vakcinaciju nalaze u takozvanoj Romskoj mahali u južnom delu Kosovske Mitrovice, gde se vrši vakcinacija i manjim delom revakcinacija, jer su pacijenti iz ovog dela grada zavedeni u zdravstvenim kartonima u Kliničko-bolničkom centru u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Ostale vijesti