RS kao zrela jabuka, nove stranke i tornjak

Autor:

Od novih zapaljivih izjava o nezavisnosti Srpske, do uspjeha jednog psa - sve u današnjem Mondo brifingu.

RS kao zrela jabuka, nove stranke i tornjak Foto: MONDO/Željko Svitlica

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da vjeruje da će Srpska jednog dana biti država i da nije važno da li će to biti za pet, deset ili 15 godina.

"Garantujem, nezavisna Srpska će nam pasti u krilo kao zrela jabuka. BiH je neodrživa, a kada bi se Republika Srpska danas izdvojila ne bismo imali nijedan problem da živimo kao samostalna država", rekao je Dodik za "Večernje novosti".

 Dodik je poručio da bi, kada bi mogao sutra da formira samostalnu Republiku Srpsku, a da "ne padne nijedna glava", to i učinio.

 "Moja politika je da to učinim političkim sredstvima", rekao je Dodik.

POČELA ISTRAGA O RATNOJ PROŠLOSTI SUDIJA I TUŽILACA

Kancelarija disciplinskog tužioca započela je istragu o ratnoj prošlosti sudija i tužilaca u BiH - potvrđeno je EuroBlicu u ovoj kancelariji.

VSTS BiH dostavio je kancelariji disciplinskog tužioca informaciju Centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih RS, u kojoj se iznose sumnje u ratnu prošlost pojedinih sudija i tužilaca BiH, te zatražio prioritetno postupanje po njoj.

BIH BOLJA OD NJEMAČKE!

U posljednjih pola godine političko nebo Bosne i Hercegovine bogatije je za četiri stranke.

Tako je u aprilu prvo Vitomir Popović osnovao Izvornu Srpsku, da bi u septembru BiH dobila još dvije stranke - Nezavisni blok na čelu sa Senadom Šepićem, koji je sa Sadikom Ahmetovićem i Salkom Sokolovićem napustio SDA, te Nezavisnu bh. listu, koju predvodi Ibrahim Hadžibajrić. Toj listi podršku daju i nezavisni načelnici. Zadnju partiju smo dobili nedavno, kada je krajem oktobra Narodnu stranku osnovao Ognjen Tadić, predsjedavajući Doma naroda BiH, koji je napustio SDS. Njemu su se još priključili pojedini nezadovoljni članovi SDS-a.

U ovom trenutku, prema podacima iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH, oko 150 političkih subjekata djeluje u zemlji koja ima oko 3,5 miliona stanovnika. Uporedimo li ovaj podatak s Njemačkom, koja ima pet ozbiljnih partija na oko 82 miliona ljudi, pišu Nezavisne novine.

IMOVINA VEĆINOM U VLASNIŠTVU MUŠKARACA

Da je imovina u RS većinom u rukama muškaraca, pokazuju podaci Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove u kojima se navodi da je samo 29,6 odsto žena vlasnika nepokretnosti (zemljišta i objekata)

Iako je pravni postupak dobijanja zemljišta isti i za žene i za muškarce brojke pokazuju suprotnu stvarnost, odnosno da su još uvijek u patrijarhalnom društvu muškarci ti koji su najčešće nasljednici, pišu Nezavisne novine, dodajući da čak i kada su nasljednice, žene se odriču svog udjela u korist braće i sinova.

TORNJAK IZ BIH ŠAMPION SVIJETA

Na Svjetskom prvenstvu svih pasmina pasa “World Dog Show 2017”, koje je od 8. do 12. novembra održano u Lajpcigu, tornjak Vikon, vlasnika Damira Badrova iz Livna, osvojio je prvo mjesto u razredu "otvorenih mužjaka". Učestvovanje tornjaka na ovom takmičenju predstavlja istorijski trenutak za tu pasminu koju je nedavno službeno prepoznao Međunarodni kinološki savez, prenosi EuroBlic.

Tagovi:

Ostale vijesti