Montgomeri: Izetbegovićeva izjava je provokacija

Autor:

Pomalo neočekivana reakcija bivšeg američkog ambasadora u Beogradu. Pročitajte i ostala reagovanja iz Beograda i Banjaluke.

Bivši američki ambasador u Beogradu Vilijam Montgomeri istakao je da je izjava bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića "da se nada da će BiH priznati Kosovo" opasna provokacija i izrazio nadu da će međunarodna zajednica osuditi tu izjavu.

"NJegova izjava je jednostrana i takve izjave vode samo većoj nestabilnosti u regionu. Nadam se da će međunarodna zajednica snažno reagovati na njegovu izjavu i na provokaciju koju je ona izazvala pošto su u prošlosti reagovali i na izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koje su, prema njihovom mišljenju, bile provokativne", naveo je Montgomeri.


On je naglasio da u regionu postoji istorija nestabilnosti vezana za BiH, Kosovo i Metohiju i Makedoniju, te da Srbija, koja je već nekoliko godina faktor stabilnosti, ne može sama da ovaj reigon učini dugoročno stabilnim.

"Potrebna je pomoć susjeda i međunarodne zajednice, a ne vidim volju, želju i energiju međunarodne zajednice da preduzme korake da ove zemlje učini stabilnijim", rekao je Montgomeri za RTS.

Prema njegovim riječima, Izetbegovićeva izjava je još jedan primjer nečeg što je provokativno i opasno, s obzirom da se zna da u BiH svaku važniju odluku moraju da odobre tri naroda.

KOŠARAC: SAMO IZ SDS-a NISU REAGOVALI

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac rekao je da "samo koalicioni partneri i politički sljedbenici Bakira Izetbegovića iz SDS" nisu juče reagovali na izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH o tome da "BiH treba da prizna i da će priznati" samoproglašenu nezavisnost Kosova.

"Cijeli region zapadnog Balkana uznemiren je Izetbegovićevim najavama jednostranih rješenja, suprotnih Dejtonskom sporazumu, kao i njegovim zveckanjem oružjem. Reagovale su najvažnije institucije Republike Srpske i Srbije, kao i srpski član Predsjedništva BiH. Svi su reagovali, osim Bakirovih koalicionih partnera i političkih sljedbenika iz SDS-a, koji su jučerašnji dan iskoristili za novi napad na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika", rekao je Košarac Srni.

On je ocijenio da "poslušnička i poltronska politika, koju SDS pune tri godine demonstrira u zajedničkim institucijama vlasti u Sarajevu, ohrabruje Bakira Izetbegovića u njegovoj suludoj namjeri da poništi Dejtonski mirovni sporazum i od BiH napravi islamsku državu po mjeri njegovog oca Alije".


DRECUN: IZETBEGOVIĆ OSTAO ZAROBLJEN U RATU

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocijenio je da je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, izjavom da se nada da će BiH priznati Kosovo, pokazao da je političar koji nije dorastao situaciji i koji je ostao zarobljen u ratu i prošlosti.

"Ostao je zarobljen u ratu, u prošlosti koju je definisao njegov otac sa svojim ciljevima. To je viđenje BiH u kojoj nema srpskog naroda ili je on trebalo da bude drugorazredan. To srpski narod nije prihvatio", rekao je Drecun za RTS.

On je upozorio da su takvi politički ciljevi Alije Izetbegovića doveli do rata i poručio Bakiru Izetbegoviću da, ukoliko želi da bude političar mira i gradi budućnost, mora da ima viziju, da bude spreman na kompromis i dijalog i da bude iskren i posvećen.

NDP: DIREKTNA PODRŠKA POLITICI RASPADA BIH

Izjava bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da se nada da će BiH priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova direktna je podrška politici raspada BiH, stav je NDP-a.

U saopštenju ove stranke navodi se da onaj ko podržava secesiju Kosova i Metohije u Srbiji, daje punu podršku izdvajanju Republike Srpske iz BiH.

"Kada bi BiH priznala Kosovo kao državu, nasilno i neustavno, bez saglasnosti predstavnika Republike Srpske, širom bi otvorila vrata izdvajanju Republike Srpske iz BiH", smatraju u NDP-u.

SELAKOVIĆ: IZJAVA IMA VELIKU TEŽINU

Generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković rekao je da izjava Bakira Izetbegovića da se nada da će BiH priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova ima veliku težinu, te da je time pokazao šta želi, osjeća i misli.


Selaković je naveo da Izetbegović s jedne strane ne priznaje teritorijalni integritet Srbije, a sa druge strane poteže sva sredstva za očuvanje teritorijalnog integriteta BiH.

"Ono što ja najopasnije kod ovog intervjua jeste što on govori o pravoj nameri jednog od predstavnika naših suseda, da se ne poštuje teritorijalni integritet Srbije", rekao je Selaković za RTS.

On je podsjetio i da se Izetbegović, govoreći o Sandžaku, na najteži mogući način miješao u unutrašnja pitanja Srbije zaboravljajući da unutrašnje odnose u Srbiji ne uređuje međunarodni sporazum kao što je Dejtonski.

Ostale vijesti