Noć teatra u 13 gradova BiH!

Autor:

Tradicionalna manifestacija Noć teatra se ove godine održava se 18. novembra u osam evropskih zemalja, među kojima je i BiH.

0
A- A A+

Noć teatra BiH 2017. okuplja 24 učesnika iz 13 gradova sa ukupno 34 programska sadržaja.

Na konferenciji za novinare održanoj danas u Narodnom pozorištu Republike Srpske, govorili su producent Narodnog pozorišta RS Aleksandar Matrak, Dejan Andrić iz Nevid teatra, koordinatorka Noći teatra za BiH Merima Handanović i izvršni producent Noći teatra za BiH Denis Krdžalić

Aleksandar Matrak istakao je zadovoljstvo zbog dugogodišnje saradnje sa Bosanskim narodnim pozorištem Zenica, koje koordiniše Noć teatra za BiH, te je najavio izvođenje predstave Nebojše Romčevića, u režiji Nikole Pejakovića "Otac i sin (Dečja posla)", koja će biti odigrana u subotu 18. novembra u 20 časova u NPRS.

Koordinatorka Noći teatra za BiH Merima Handanović istakla je kako se ove godine obilježava i deseta godišnjica evropske manifestacije Noć teatra, a osma godišnjica manifetacije Noć teatra BiH. Sama ideja o Noći teatra je krenula od Elenore Rosi 2007. godine. Ove godine se Noć teatra održava uz  uz pokroviteljstvo Federalnog ministarstva kulture i sporta,  Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnostu Sarajevo, te uz pomoć Vlade Zeničko-dobojskog kantona i Grada Zenica.

Handanovićeva je takođe istakla da je cilj Noći teatra da zajednički otvorimo sve bosanskohercegovačke teatre i scene kao mjesta susreta, dijaloga, druženja i novih spoznaja o teatarskoj umjetnosti, čime obogaćujemo redovan program, zadržavamo naše posjetioce i širimo krugove naše publike.

Izvršni producent Noći teatra za BiH Denis Krdžalić je istakao da se ove godine  prijavilo 24 učesnika iz 13 gradova, sa 34 programa. Noć teatra se održava u Banjoj Luci, Tuzli, Sarajevu, Srebreniku, Travniku, Kaknju, Zenici, Mostaru, Laktašima, Prijedoru, Brčkom i Konjicu. Takođe, Krdžalić je naglasio kako ove godine učestvuje sedam profesionalnih teatarskih kuća, te amaterska pozorišta, centri za kulturu, nevladine organizacije, škole, ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje, fakulteti i akademije, te festivali. Programski sadržaj obuhvata 16 predstava, šest radionica za djecu i odrasle, pet onlajn dokumentarnih izložbi, foto snimanja, slušanje radijskih drama, projekcije filmova, prigodan muzički i koncertni program.

Dejan Andrić iz Nevid teatra Banja Luka je istakao osmogodišnju saradnju sa Noći teatra za BiH, te je najavio dva programa. Prvi program je Art poezija 6: „Bukovski – 33 u komadu“, koja će imati samo jedno izvođenje u kafe baru „Eklektik“ sa početkom u 20:13 časova.

Drugi program Nevid teatra će se održati na istom mjestu, ali u 21. čas i 33 minuta, a radi se o džez večeri sa Albertom Savićem.

Ostale vijesti