• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banetova "stotka": Nisam čak ni maštao o tome...

Autor mondo.rs

Kapiten Srbije Branislav Ivanović upisao je stoti nastup za reprezentaciju i 12 i po godina nakon debija "premotava film"

 Branislav Ivanović 100. meč u dresu Srbije Izvor: MN PRESS

Srbija je u Ulsanu remizirala sa reprezentacijom Južne Koreje (1:1) u prijateljskom susretu. Za Branislava Ivanovića taj meč bio je poseban. To je bio njegov 100. nastup za nacionalni tim.

Za reprezentaciju je debitovao 8. juna 2005. na prijateljskoj utakmici protiv Italije (1:1) u Torontu i u igru je ušao u 77. minutu umesto Marka Baše.

Prvi gol u dresu reprezentacije je postigao 12. septembra 2007. protiv Portugala u Lisabonu i do sada je upisao 12 pogodaka.

"Igrao sam u OFK Beogradu, bila je turneja na kojoj su, kao i sada u Kini i Južnoj Koreji, bili i mladi igrači, poziv je stigao i na moju adresu, a ja nisam mogao da verujem. U tom trenutku ostvario sam sve snove, jer debitovaću za svoju zemlju. Putovanje do Toronta, ali i ceo taj ambijent, ostavilo je veliki trag, nešto što se ne zaboravlja. I rezultat je na kraju bio pozitivan", podsetio se Branislav Ivanović.

Gotovo 12 i po godina kasnije prisetio se svakog selektora u reprezentaciji, najpre Srbije i Crne gore, a potom Srbije. A bilo ih je mnogo.

"Nisam ja promenio nijednog, selektori su se menjali", uz osmeh kaže popularni Bane.

Prvi je bio Ilija Petković.

"Nije mnogo pričao, nije hteo da nas opterećuje, a znao je da nas opusti kako bi u tom trenutku dali svoj makismum. Petković je veliki stručnjak koji se pokazao i dokazao kroz rezultate. Veliki OFK-ovac koji je prepoznao prilike na Omladinskom stadionu, video da i tamo ima potencijala koji mogu da igraju za reprezentaciju. Sve mi je tih prvih godina u klubu bilo nestvarno, a njegov poziv shvatio sam kao nagradu za sve što sam do tada uradio. Ima moje veliko poštovanje, uverio sam se i kasnije koliko je on magičan u nekim stvarima, veoma harizmatična ličnost koja mnogo poznaje fudbal. Zasluge za moj debi u reprezentaciji idu njemu".

DOBRO I LOŠE

Ivanović je izdvojio i utakmice koje su mu ostale u posebnom sećanju. "Nije lako, srećan sam zbog mnogih stvari, detalja. Možda bih izdvojio debi, a onda i prvu utakmicu u dresu Srbije, protiv Češke. To je za mene bio istorijski trenutak. I moj prvi gol protiv Portugala pamtim, pa period sa Radomirom Antićem...I dem brzo, sigurno ću nešto i preskočiti. Dolazi onda novi ciklus, pa drugi neuspešan. I ono što boli to je zbog nefudbalskih razloga. Ali ne bih o tome, ostavimo to po strani. I sada ovaj plasman na Svetsko prvenstvo koji je sigurno kruna moje reprezentativne karijere".

Havijer Klemente.

"Prvi stranac na mestu selektora Srbije. Mislim da nije bio upoznat sa mojim kvalitetima. Tada sam bio kapiten mlade reprezentacije, a priliku sam dobio tek na kraju tih kvalifikacija. I to mi je bio podstrek za dalje napredovanje".

Miroslav Đukić.

"Imali smo fenomenalno Evropsko prvenstvo za mlade kada smo stigli do finala, a Đukić se onda sa klupe 'orlića' preselio na klupu A tima. I nekoliko nas je 'povukao' sa sobom, tako da je to u neku ruku bila smena generacija. Dao mi je samopouzdanje, motiv, sigurnost, sve to mi je tada mnogo značilo. Stvarno jedan ozbiljan stručnjak".

Radomir Antić.

"Čovek koji je u Srbiji stvorio kult reprezentacije. Dok je on bio selektor, bili smo jedna nacija, jedan tim. Vladala je velika euforija, izborili smo plasman na Svetsko prvenstvo. Ne treba mnogo trošiti reči na njega, bilo mi je veliko zadovoljstvo što smo sarađivali".

Vladimir Petrović Pižon.

"On je možda došao u najtežem mogućem trenutku, posle odlaska Radomira Antića. Ali kada govorim o njemu onda moram da se vratim na neki svoj početak, jer on mi je u mladoj reprezentaciji dao šansu, prepoznao moj talenat. Veoma sam mu zahvalan na svemu, mnogo sam naučio od legende koja to jeste imenom i prezimenom. Sazreo sam kao igrač, shvatio šta je fudbal na vrhunskom nivou".

Izvor: MN PRESS

Radovan Ćurčić (kao vršilac dužnosti selektora).

"Stigao je u trenutku kada je ponovo bilo baš teško, posle odlaska Vladimira Petrovića. Imali smo i napornu turneju. On je čovek koji zaista veoma dobro radi, a kada govorim o svim selektorima, svi su imali kvalitet da vode reprezentaciju. I rezultati su svima bili sudija... tako je to u savremenom fudbalu".

AMBIJENT KOJI SE PAMTI...

"Svi u Srbiji odrastaju uz punu 'Marakanu'. Svaki igrač o tome mašta, igrao sam više puta pred 50 hiljada ljudi na našem najvećem stadionu i to je ono što tera igrača da da i poslednji atom snage. Bilo je naravno mnogo trenutaka kada tribine nisu bile ispunjene, ali bilo je tu i nefudbalskih stvari koje su imale uticaja na takvu sliku"

Siniša Mihajlović.

"Kada je došao hteo je iz korena da promeni neke stvari. Znao je da će sve biti teško. Opet je došlo do smene generacija. Napravio je jedan presek, u početku je sve to izgledalo jako teško, ali smo posle svi uživali sa njim. Krivo mi je što je otišao posle tog prvog ciklusa, jer mislim da smo sazreli kao ekipa i u narednom ciklusu kvalifikacija sigurno bismo napravili dobar rezultat. Ostaje mali žal što nije nastavio posao u reprezentaciji, a sa ove distance mislim da i njemu treba da bude žao".

Ljubinko Drulović.

"Napravio je fenomenalan rezultat sa omladinskom selekcijom kada je osvojio Evropsko prvenstvo. Neke od tih momaka Mihajlović je već bio uveo u najbolji naconali tim. Jako je teško za trenera kada mu ne date šansu na duži rok, ali Ljubinko je dobar trener i sigurno će imati svoju šansu".

Dik Advokat.

"Za mene on je ozbiljan stručnjak, šteta što se nije duže zadržao, ali mislim da su oni incidenti protiv Albanije uticali na kasnije događaje"

Radovan Ćurčić (u drugom mandatu).

"Preuzeo je tim kako bi ugasio požar nastao posle onih scena protiv Albanije u Beogradu. Mislim da je u drugom mandatu sve bilo mnogo bolje, ali surovost selektorskog posla jesu rezultati".

Izvor: MN PRESS

GOL

"Pamtim naravno debitantski gol. Dva minuta pre kraja u Portugalu, možda je bio čak iz ofsajda, Igrali smo u nekom neverovatnom sistemu, a opet delovali smo jako dobro. Dali smo gol iz prekida, mogao sam tada i da završim karijeru. Toliko sam bio srećan. A da li mi je i najdraži? Meni je, iskreno, svaki drag. Svaki gol je dolazio u posebnom trenutku, srećan sam što sam postizao pogotke protiv velikih selekcija - Francuske, Italije, Portugala... I zato ne bih izdvojio jedan"

Slavoljub Muslin.

"O njemu treba da pričam mnogo, mnogo više. Uradio je mnogo za moju karijeru, naučio me mnogo toga u Lokomotivi, a kada je postao selektor bio sam srećan. Znao sam da ćemo napraviti rezultat, jer način na koji on razmišlja i kako rešava stvari, to bi bilo nemoguće ne učiniti. Napravili smo odličan rezultat, uživao sam u radu sa njim. Bio sam srećan, zadovoljan. Ukazao mi je maksimalno poverenje, dao stvari koje su mi u tom trenutku bile potrebne. Mogao bih o njemu da pričam dugo, dugo..."

Mladen Krstajić.

"Prvi selektor sa kojim sam ja igrao. Trener se vidi i pokaže u prvih sedam dana rada sa ekipom. Mislim da Krstajić ima potencijal da vodi ovu selekciju, bio je sa nama prethodne dve godine, poznaje sve. Promenili smo i sistem igre, ali znamo način treninga, način razmišljanja i ja mu želim mnogo uspeha".

Branislav Ivanović sada se primakao Dejanu Stankoviću i Savi Miloševiću, koji su jedini ispred njega po broju nastupa u reprezentaciji. Stanković je odigrao 103 meča, Milošević jedan manje.

"Nisam razmišljao, a ni maštao o tome da ću jednog dana i ja slaviti taj jubilej. Išao sam utakmicu po utakmicu. Sada kada vidim da sam na tom broju, nekako mi je sve brzo bilo. A kao klinac sam odrastao uz Savu i Dekija i ovi novi klinci koji odrastaju uz svoje idole, to je zaista privilegija. Stati pored njih i još zaigrati uz njih, neverovatna je stvar. Veliki ljudi, veliki profesionalci. Oni zaslužuju čarobne reči. Savo je bio jednu utakmicu sa nama, a Deki je bio moj uzor i pre nego što sam ušao u reprezentaciju. Razumeli smo se pogledom, a ono što je on radio za reprezentaciju su neverovatne stvari. I na terenu i van njega. Od njega je moglo da se uči u svakom trenutku. Deki je legenda svetskog fudbala, legenda koja ne bledi posle karijere i to dovoljno govori o njemu".

DEBI

"Srećom tada nije bilo ovo pevanje na stolici kao sada kada se pojavljuju nova lica. Sigurno bih pao sa stolice. Sećam se, ipak, imena starijih igrača koji su mi pružili veliku podršku, sve su učinili da se ja i još neki mlađi igrači dobro osećamo. Možda bih izdvojio sam stadion na kome smo igrali, bila je to 'bejzbol arena' pretvorena u fudbalski teren, a ja do tada ništa veće nisam video. Zaista sam bio impresioniran".

Ivanović je uporedio i to kako je "samo" biti reprezentativac, a kako je nositi i kapitensku traku.

"Ogromna čast i privilegija. U nekim prvim nastupima možda toga nisam bio svestan, govorim o mladoj reprezentaciji, jer to je osnovna škola za ovo što je A tim. To je već fakultet. Traka u najboljoj reprezentaciji je ozbiljna čast. I opet moram da se vratim na Dekija Stankovića od koga sam mnogo naučio, dao mi je mnogo korisnih saveta. Siniša Mihajlović mi je dao traku, ali mislim da je to bilo prirodno u tom trenutku, jer sam već bio prisutan na velikoj sceni. Dobio sam čast da budem kapiten u dresu svoje zemlje i to je zaista najveća privilegija za jednog igrača tokom njegove karijere", istakao je Ivanović.

Mnogi su složni u oceni da je Branislav Ivanović primer ostalima. Među prvima je na treningu, na okupljanju, u autobusu, na sastancima...

"Nisam uvek prvi. Govorim i uvek to naglašavam, imam privilegiju da radim ono što volim. I to još u dresu reprezentacije. Drago mi je što sam kapiten ove generacije, nadam se da ćemo zajedno dati sve kako bi bili uspešni i na predstojećem Svetskom prvenstvu", optimistično je zaključio kapiten Srbije Branislav Ivanović, koji je protiv Južne Koreje upisao "stotku" u dresu reprezentacije.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC