Nova trasa Banjalučkog polumaratona

"Za nas je to važno iz unutrašnjih i eksternih razloga, zato što podstiče jednu kulturu, drugačiji stil razmišljanja i života kod građana jer savremeni život je pun stresa", rekao je Igor Radojičić.

Nova trasa Banjalučkog polumaratona Foto: MONDO/Zoran Pajčin

Na četvrtom Banjalučkom polumaratonu "Run and more weekend", koji će trajati od 10. do 13. maja, učesnike očekuje nova i atraktivnija trasa koja se proteže po cijelom gradu, a sam polumaraton pratiće i brojni zabavni i edukativni sadržaji koji imaju za cilj promociju sporta i grada.

Polumaraton je za Banjaluku, na unutrašnjem planu, značajan zbog podsticanja drugačijeg stila razmišljanja i života kod građana rekao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, koji je i predsjednik Organizacionog odbora banjalučkog polumaratona.

"Za nas je to važno iz unutrašnjih i eksternih razloga, zato što podstiče jednu kulturu, drugačiji stil razmišljanja i života kod građana jer savremeni život je pun stresa, nepravilnog života, sjedenja i vezanosti za elektronske naprave. Takođe, u kontekstu nekih drugih akcija koje provodimo u gradu. Nova trim staza na Akvani, uređena trim staza i šetalište na Banj brdu, takođe se pravi nova trim staza u parku Mladen Stojanović i još nekoliko teretana na otvorenom. Sljedeće godine ulazimo u uređenje još jednog šireg prostora na Trapistima, nove zone za izlete."

Igor Radojičić Foto: MONDO/Zoran Pajčin

Igor Radojičić je takođe istakao značaj polumaratona u eksternom smislu i rekao da je on jedan od elemenata koji Banjaluku pozicionira kao jedan od regionalnih centara.

"Eksterno je važno da Banjaluku pozicionira kao jedan od regionalnih centara, nekoliko najvećih gradova u okruženju su takođe domaćini Banjalučkog polumaratona koji je sad zajedno u kalendaru sa polumaratonima u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani i Novom Sadu. Mi želimo da tu budemo pozicionirani turistički, kulturno i sportski. To se uklapa u našu širu sliku da privlačimo goste i da radimo jednu zajedničku ponudu o kojoj je danas bilo govora. Više događaja različite vrste, da li je to turizam, kao što je rafting ili nešto drugo na Vrbasu, ili je to kultura, Demofest ili Freš Vejv, ili neki sportski događaj. To je sve zajedno jedan dio ukupne slike i ponude Banjaluke", dodao je Igor Radojičič.

Novine u odnosu na dosadašnje trke je što će cilj biti na tvrđavi Kastel, a ne na Trgu Krajine kao što je dosad bila praksa.

"Ono što je novo od naredne godine je to da polumaraton više nije nedeljom već subotom. Takođe, želio bih da naglasim da je naredne godine finiš trke na Kastelu, koji postaje centar dešavanja i mislim da će to obogatiti ukupan sadržaj. Tamo će biti 'ekspo', cilj za sve trke i naravno koncerti", zaključio je Goran Ćorić predsjednik Upravnog odbora Banjalučkog polumaratona.

Glavna trka biće održana 12. maja 2018. godine.

Ostale vijesti