Rusija u SB UN: Projekat Kosovo izgleda propada

Autor:

U Njujorku je održana sednica Saveta bezbednosti UN, na kojoj je razmatran najnoviji izveštaj generalnog sekretara o radu UNMIK i situaciji na Kosovu. Razmenjene optužbe i teške reči. Ruski ambasdor: Projekat Kosovo izgleda propada.

0
A- A A+
kosovo priština zastava albanci zastava kosova srbija kosovska mitrovica Foto: MONDO, Mario Milojević

Srbiju je na sednici SB UN predstavljao ministar spoljnih poslova Ivica Dačić,  a razmatran je redovni tromesečni Izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Privremene administrativne misije UN na Kosovu (UNMIK), u periodu od 16. jula do 15. oktobra godine.

Dačić je na sednici rekao da se svega 1,9 odsto od više od 200.000 interno raseljenih vratilo na Kosovo, dodajući da je takav broj posledica neprocesuiranja krivičnih dela, kao i opšta pravna nesigurnost nealbanaca.

Dačić je od šefa UNMIK-a zatražio da se u budućim izveštajima obrati pažnja na položaj povratnika na jugu Kosova, prenosi RTS.

"Srbija je snažno i iskreno posvećena dijalogu sa Prištinom, uz posredovanje EU. Srbija je pokazala konstruktivnost i spremnost na kompromise. Dokazali smo to implementacijom niza složenih dogovora. Ovakav pristup nema alternativu... Nažalost napori koje Srbija ulaže da se kroz kompromis pronađu obostrano prihvatljiva rešenja ne prati i takav odnos druge strane", rekao je Ivica Dačić, koji pozvao predstavnike vlasti u Prištini da izvrrše preuzete obaveze, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština. 

"Projekat Republike Kosovo očigledno propada"

Ruski i kineski ambasador na sednici SB UN bili su za zadržavanje misije Unimka, dok su predstavnici Francuske, Velike Britanije i SAD bili za ukidanje. Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da se Moskva ne slaže sa "veoma optimističnim procenama" kosovske ambasadorke u SAD Vljore Čitaku. On je rekao da je dijalog između Beograda i Prištine u zastoju. Nebenzja je upozorio da događaji na Kosovu prete da uruše ceo sistem regionalne stabilnosti. Takođe je optužio Prištinu za "sabotiranje" sprovođenja sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština."Projekat Republika Kosova očigledno propada", rekao je ambasador Rusije.

Dačić je u obraćanju ambasadorima članica Saveta bezbednosti pozvao da se ne menja mandat Unmika, uz ocenu da je prisustvo Misije UN od vitalnog značaja za izgradnju i unapređenje stabilnosti i bezbednosti, kao i za izgradnju poverenja između zajednica na Kosovu.

Šef srpske diplomatije je rekao da je Srbija iznenađena što u izveštaju generalnog sekretara UN o Kosovu nije pomenuto to što i posle gotovo četiri i po godine, nema napretka u sprovođenju obaveza preuzetih u vezi sa uspostavljanjem ZSO kao ključnog dela Prvog sporazuma o normalizaciji odnosa.

Dačić je naveo da je konstruktivnost Srbije pokazana nizom odluka, nedavno je realizovana integracija sudija i tužilaca u pravosudni okvir Kosova, kao i da je "odgovoran pristup potvrđen i hrabrom političkom odlukom poslanika Srpske liste da nakon održanih parlamentarnih izbora, uđu u Vladu Kosova na čijem je čelu Ramuš Haradinaj".

"Moram da konstatujem da i danas, posle gotovo četiri i po godine, nema napretka u sprovođenju obaveza preuzetih u vezi sa uspostavljanjem Zajednice srpskih opština kao ključnog dela Prvog sporazuma o normalizaciji odnosa što, na naše iznenađenje, nije ni pomenuto u izveštaju. Uspostavljanje ZSO za nas predstavlja najvažnije pitanje, koje bi trebalo da doprinese unapređenju zaštite interesa Srba na Kosovu i Metohiji", rekao je Dačić.

On je rekao da je Srbija "kao i do sada, snažno i iskreno posvećena dijalogu Beograda i Prištine koji se vodi uz posredovanje EU".

"Bez obzira na brojne sumnje, kritike i izazove sa kojima smo se u ovom procesu suočavali, Srbija je demonstrirala konstruktivnost i spremnost za iznalaženje kompromisnih rešenja koja nisu ni laka ni jednostavna", rekao je Dačić.

On je pozvao predstavnike vlasti u Prištini da pokažu "iskrenu volju i posvećenost dijalogu", da bez odlaganja pristupe uspostavljanju ZSO i izvrše preuzete obaveze kako bi se najvažniji element Briselskog sporazuma konačno sproveo u delo. "Time bi izjave Ramuša Haradinaja da 'dijalog nema alternativu', kao i da 'dijalog moramo vratiti ljudima, odnosno da je dijalog između naroda, a ne samo između političke elite', dobile na kredibilitetu", rekao e on.

Dačić je rekao da Priština i dalje krši odredbe Sporazuma o zvaničnim posetama budući da su, kako je naveo, bez valjanog razloga, bile zabranjene posete ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića.

Kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku ponovo je pozvala ambasadore Saveta bezbednosti UN da "prorede" dinamiku izveštavanja o stanju na Kosovu, optužujući Srbiju da "zloupotrebljava Savet bezbednosti kako bi projektovala paralalni svet".

Čitaku je zatražila da se redefiniše misija UNMIK-a, navodeći da ta misija "nije mirovna, jer mir već vlada na Kosovu".

Čitaku je diskriminaciju pripadnika manjinskih zajednica na Kosovu nazvala "pozitivnom", navodeći da je vlada u Prištini potrošila više od 50 miliona evra na položaj manjinskih zajednica i povratak raseljenih. Ona je, takođe, rekla da je broj od 200.000 raseljenih Srba "netačan".

Ona je, prenosi RTS, oštro kritikovala srpsko protivljenje članstvu Kosova u Interpolu i Unesku, navodeći da problemi današnjeg sveta nemaju granice, kao i da je odluka kineskih vlasti da ne izdaju vize zvaničnicima Kosova u dobroj meri uticala na odluku na kongresu Interpola. "Kosovo ostaje snažno privrženo dijalogu sa Srbijom", rekla je Čitaku.

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da se Moskva ne slaže sa optimističkim predstavama koje je iznela Vljora Čitaku, navodeći da dijalog između Beograda i Prištine "stagnira". Događaji na Kosovu prete da uruše ceo region, rekao je ruski ambasador. Hebezja je optužio Prištinu za "sabotiranje" sprovođenja sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opštin

Šef UNMIK-a Zahir Tanin upozorio je na sporost procesa sprovođenja dogovora proisteklih iz Briselskog dijaloga, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština. "Došlo je vreme za akciju umesto vremena za opravdanja", rekao je Tanin.

Komentarišući inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o unutrašnjemm dijalogu o Kosovu, Tanin je ocenio da takvi potezi koriste stanovnicima regiona...

"Sve strane treba da odigraju svoju ulogu", rekao je Tanin. Šef UNMIK-a je, još jednom, pozvao sve strane da pruže maksimalan doprinos rasvetljavanju sudbine nestalih.

Hoće li se "pretresanje" prorediti?

U novom Guterešovom izveštaju, kako je ranije objavljeno, ne pominje se inicijativa SAD, Francuske i Britanije da se sednice najmoćnijeg tela svetske organizacije o Kosovu, sa svaka tri meseca "prorede" na dve godišnje, što snažno podržavaju i predstavnici vlasti u Prištini. Takvom pristupu protive se Srbija i dve stalne članice Saveta bezbednosti - Rusija i Kina. U Guterešovom Izveštaju se zaključuje da prioriteti Misije UN ostaju unapređenje bezbednosti, stabilnosti i poštovanja ljudskih prava na Kosovu i u regionu, te da UNMIK nastavlja svoja konstruktivna angažovanja sa Prištinom i Beogradom, svim zajednicama na Kosovu i regionalnim i međunarodnim akterima.

U svom Izveštaju, koji je ranije objavljen, Gutereš je ponovio značaj dijaloga između Beograda i Prištine, ističući važnost sprovođenja dogovora koji su postignuti još 2013. godine.

On je ukazao i na značaj daljeg napretka u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, za koji je istakao da iziskuje čvrstu posvećenost, priznajući da je primena sporazuma potpisanih 2013. često odlagana.

"Sporazumi na visokom nivou, kako stari tako i novi, imaju smisla samo ako imaju podršku na širokoj osnovi i akciju obeju strana", naglasio je Gutereš.

Prvi čovek Ujedinjenih nacija je, u svom redovnom tromesečnom izveštaju ambasadorima Saveta bezbednosti, takođe, upozorio kosovske lidere da se uzdrže od zapaljivih izjava u vezi sa početkom rada Specijalnog suda koji će, pod okriljem EU, procesuirati zločine koje su tokom rata počinili pripadnici OVK.

"Pozivam kosovske političke lidere da pokažu zrelost u izjavama o Specijalnom sudu, koji predstavlja ključni faktor u obezbeđivanju pravde za žrtve prošlog rata", navodi se u novom izveštaju šefa UN, o kojem će raspravljati Savet bezbednosti.

U aneksu ovog dokumenta naveden je i izveštaj visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini o aktivnostima EULEKS-a na Kosovu od 16. jula do 15. oktobra, u kojem se ističe da kosovske institucije moraju pojačati napore u rešavanju preostalih pitanja u oblasti vladavine prava, uključujući političko uplitanje i korupciju.