"BiH će se prije raspasti nego priznati Kosovo"

Autor:

Poziv na povlačenje iz zajedničkih institucija BiH manifestacija kukavičluka,ističe Savez za promjene.

0
A- A A+
szp, opozicija, savez za promjene Foto: Goran Arbutina, mondo.ba

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i stranke okupljene oko SNSD-a koriste svaku priliku da izraze svoj lažni patriotizam, a po pravilu im povod daje njihov dokazani i najbolji partner za stvaranje konflikta - Bakir Izetbegović, stoji u saopštenju Saveza za promjene.

"Političkom podvalom i sakrivanjem iza lažnog jedinstva smatramo pozive na dogovor o nekakvom zajedničkom nastupu i ”odbrani” od ”prijetnje” Republici Srpskoj iz Sarajeva. Kreatori sukoba na ovim prostorima dobacuju jedni drugima lopte, produbljuju političku krizu u zemlji i pokušavaju u taj sukob uvesti što više političkih aktera.

Poziv na napuštanje institucija BiH predstavlja manifestaciju najvećeg kukavičluka, jer kada bi srpski član Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić napustio Predsjedništvo, ne bi postojao niti jedan Srbin koji bi mogao blokirati donošenje štetnih odluka po Republiku Srpsku", navode u saopštenju. 

Iz SzP-a kažu da je opšte poznato da Predsjedništvo BiH može funkcionisati i bez jednog člana Predsjedništva, a u konkretnom slučaju, ne bi imao ko da blokira eventualno stavljanje na dnevni red odluke o priznanju lažne države „Kosovo“, što bi Mladen Ivanić svakako uradio, ukoliko bi takva odluka došla na dnevni red Predsjedništva BiH.

"Sve dok srpski predstavnici u zajedničkim institucijama, kako u Parlamentu , tako i u Predsjedništvu BiH, mogu blokirati bilo koju odluku koja je štetna po vitalni interes Republike Srpske i vitalni interes Srba kao konstitutivnog naroda, ne razumijemo pozive na „bježaniju“ iz zajedničkih institucija", navodi SzP.

Što se tiče priznanja južne srpske pokrajine Kosova kao nezavisne države sve dok je sigurno prisustvo srpskog člana na sjednicama Predsjedništva BiH ne postoji ni teorijska mogućnost za donošenje takve odluke. Prije će doći do raspada BiH nego do ovakve odluke Predsjedništva BiH.

"Zbog čitave političke situacije u BiH, još jednom pozivamo vlast u Republici Srpskoj da se već jednom oslobodi demagogije i skine masku lažnog patriotizma, a počne raditi na zaustavljanju propadanja Republike Srpske koje se iz dana u dan produbljuje", saopštio je Savez za promjene.

Ostale vijesti