Odobrena prva digitalna pilula

Autor:

Evo o čemu je tačno reč, odnosno šta "radi" digitalna pilula.

0
A- A A+

Američki regulatori odobrili su upotrebu prve digitalne pilule sa ugrađenim senzorom, uz pomoć kojeg može da se prati da li pacijenti uzimaju lek na pravilan način.

Reč je o leku protiv šizofrenije, bipolarnog poremećaja i depresije kompanije "Ocuka", koji sadrži mali uređaj za praćenje. Taj senzor napravila je kompanija "Proteus didžital helt".

Ovaj sistem omogućava lekarima da na objektivan način mere da li pacijenti uzimaju pilule prema rasporedu. Ovo otvara nove mogućnosti za monitoring u medicini koji je primenjiv i u ostalim terapeutskim oblastima.

FDA navodi da pilula omogućava praćenje unosa lekova izdatih na recept za mentalne bolesti.

Sistem funkcioniše tako što senzor iz pilule, preko aparata koji je pacijentu prilepljen na kožu, šalje informaciju u aplikaciju za mobilni telefon.

Senzor je veličine zrnca soli i ne sadrži bateriju niti antenu, a aktiviraju ga stomačni sokovi, kada se zatvara strujno kolo sa omotačem od bakra i magnezijuma sa njegove dve strane, čime se šalje signal.

Stručnjaci procenjuju da bi digitalna pilula u budućnosti mogla da nađe primenu i u lečenju dijabetesa i bolesti srca.

Vrednost akcija kompanije "Ocuka" porasla je danas za 2,5 odsto nakon što je američka Administracija za hranu i lekove (FDA) objavila odluku o digitalnoj piluli.

Ostale vijesti