Incko zabrinut zbog ratnohuškačkih izjava

Autor:

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izražava duboku zabrinutost zbog "nedavnih razdornih izjava pojedinih visokorangiranih političkih i institucionalnih lidera".

0
A- A A+

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izražava duboku zabrinutost zbog "nedavnih razdornih izjava pojedinih visokorangiranih političkih i institucionalnih lidera koje podsjećaju stanovnike BiH na tragične sukobe iz devedesetih, i koje nisu u skladu sa dugoročnim naporima na promociji mira, stabilnosti i prosperiteta BiH".

"Takva ratnohuškačka retorika je potpuno neprihvatljiva u kontekstu Dejtonskog mirovnog sporazuma", rečeno je Srni iz OHR-a u pisanom odgovoru na pitanje kako gledaju na izjave bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi sa Republikom Srpskom i Kosovom.

"BiH će se prije raspasti nego priznati Kosovo"

U svjetlu ovih izjava, kao i drugih reakcija političkih lidera u BiH koje nisu doprinijele spuštanju tenzija, visoki predstavnik ponovlja da je BiH jedinstvena, suverena zemlja koja se sastoji iz dva entiteta.

Iz OHR-a napominju da sve stranke moraju poštovati institucije BiH, te im omogućiti da neometano djeluju i donose odluke.

Incko je pozvao nosioce javnih funkcija da odbace neodgovornu retoriku i da umjesto toga intenziviraju napore na poboljšanje rada institucija na svim nivoima vlasti, a u korist svih građana BiH. 

Izetbegović:"BiH će, nadam se, PRIZNATI Kosovo"

Ostale vijesti