Izložba o životu i djelu bana Lazarevića

Autor:

U Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci večeras je otvorena izložba pod nazivom "U posjeti banu - dr Todor Lazarević, ban Vrbaske banovine", autora Nadežde Lazarević Kovačević i Dragana Kovačevića.

0
A- A A+

Izložbu je, u pristustvu velikog broja posjetilaca, svečano otvorio gradonačelnik Igor Radojičić.

"Prvi put smo učesnici i svjedoci izložbe koja je posvećena banu Lazareviću. Naša želja je da ne ostanemo samo na izložbi, jer već dugo razgovarmo o tome da dosanjamo još jedan san, a to je da Banski dvor bude mjesto nečega što bismo nazvali muzejom Banovine ili neke slične postavke, čiji će neizostavni dio biti i ovaj svojevrsni legat bana Todora Lazarevića", rekao je Radojičić.

Nadažda Lazarević Kovačević istakla je da je izložba posvećena životu i radu Todora Lazarevića, prvog Krajišnika na čelu Vrbaske banovine, ali i posljednjeg bana koji je živio u zgradi današnjeg Banskog dvora.

"Pokušali smo da kroz život pojedinca prikažemo jedan od najuspješnijih i najblistavijih perioda razvoja Banjaluke, jer je za vrijeme trajanja Banovine uspjela da od zaostale varoši postane jedan manji srednjoevropski grad. Svi predmeti i dokumenti koji su izloženi potiču iz porodične zbirke Lazarevića", navela je Kovačevićeva.

O istoriji Banskog dvora, ali i Banjaluke tog vremena, o značajnim događajima koji su obilježili život Vrbaske banovine, govorio je profesor Nenad Kecmanović, saopšteno je iz Gradske uprave.

Ban Todor Lazarević, koji je ostavio značajan trag u političkom životu Banjaluke, Kraljenine SHS i Kraljevine Jugoslavije, prije stupanja na poziciju bana, bio je komesar Oblasne samouprave Vrbaske, u tri saziva narodni poslanik.

Bio je bečki student, ugledni advokat i sudija. Iznenada je preminuo 1938. godine, u 51. godini. 

Ostale vijesti