"Nauka je spremna za transplantaciju glave"

Autor:

Hirurg čiji rad prate brojne kontroverze tvrdi da je "sve spremno za transplantaciju glave".

0
A- A A+

Prva transplantacija ljudske glave navodno je izvršena na leševima u Kini, tvrdi kontroverzni italijanski hirurg koji je saopštio da je nauka sada spremna da izvede operaciju na živom pacijentu.

Profesor Serđo Kanavero, šef Turin Advanced Neuromodulation Groupa, kaže da je operaciju izveo tim pod vođstvom dr Ksiaopinga Rena, koji je prošle godine uspešno presadio glavu majmunu.

"Prva ljudska transplantacija na leševima je urađena. Sledeća faza je kompletno presađivanje glave donora kod kojeg je proglašena moždana smrt", rekao je Kanavero na konferenciji za novinare održanoj u Beču, prenosi "Telegraf".

"To je poslednji korak za formalnu transplantaciju glave u medicinskim slučajevima u kojima je to neophodno", rekao je Kanavero.

On je dodao da je uspešna transplantacija koju je izveo tim stručnjaka Harbin univerziteta pokazala da njegove tehnike ponovnog povezivanja kičmene moždine, nerava i krvnih sudova koje bi omogućile tako nešto, funkcionišu.

Ipak, nije ponudio nijedan konkretan dokaz osim sopstvenih tvrdnji da je operacija izvršena u Kini, mada je najavio da će u narednim danima i to biti dostupno javnosti, prenosi "Njujork post".

Ako vas zanima kako bi u teoriji to bilo izvedeno, pogledajte:

Izvor: YouTube

A evo i pojednostavljenog objašnjenja:

Izvor: YouTube

Tagovi:

Ostale vijesti