U Brčkom niče neboder od 50 spratova?

Autor:

Kompanija Molnar, koja je nedavno osnovana u Brčkom, a čiji su vlasnici državljani Mađarske Jozef i Milan Molnar, izazvali su pravu senzaciju najavom da će u BiH planiraju graditi najvišu zgradu u regiji.

0
A- A A+

Iako planiraju graditi veliki broj objekata u Brčkom, posebno je interesantna zgrada od 50 spratova, koja je njihova najveća ideja, čime bi Brčko dobilo najvišu zgradu u BiH i regiji.

"Naša firma ima planove i projekte koje želi ostvariti, a jedna od ideja je gradnja zgrade od 50 spratova, ali da bi se izveo tako veliki poduhvat, potrebno je mnogo vremena, truda i rada. To svakako nije obična zgrada koja se može veoma lako izgraditi bilo gdje i bilo kada, te nam je potrebno detaljno planiranje i istraživanje, ali ideja postoji", kazao je jedan od idejnih tvoraca ovog projekta i vlasnik kompanije Jozef Molnar, prenosi ATV.

On ističe i kako je za takav jedan projekt potrebno provesti ispitivanje zemljišta, nosivost, a zatim i dobiti pravnu dozvolu za gradnju, što je u Brčkom nešto teži posao jer trenutno zakonodavstvo dozvoljava gradnju zgrada po principu 4+1. Tačnije, nije dozvoljena gradnja višespratnica, čime je ovaj projekt donekle onemogućen u ovom trenutku. Ipak, ističu da je važno da postoji volja za gradnju, a nadaju se i da će biti sve zakonske regulative usklađene kako bi mogla početi izrada građevinskog projekta.

"I pored svega, izabrali smo Brčko distrikt za svoju bazu, jer je to najbliži granični grad, koji je svega 200 kilometara udaljem od granice s Mađarskom. Naravno, postoje i neke druge prednosti, posebno što je Brčko distrikt, a zatim i to što graniči s Evropskom unijom i ima odličan geografski položaj", ističe Molnar, pojašnjavajući zašto su se odlučili za gradnju ovakve zgrade u Brčkom, a ne recimo u glavnom gradu BiH Sarajevu.

Ideja o gradnji ove zgrade predstavljena je i vlastima u Brčkom, a iz Vlade Brčko Distrikta su istakli kako još uvijek nema nekih zvaničnih poteza ovih investitora, te da je sve još uvijek u domenu ideje.

"Teško je zasada reći da li postoji neki vremenski okvir i prerano je komentirati cijeli projekt, jer je firma tek nedavno osnovana u Brčkom. Nama je još uvijek mnogo toga novost, ali smo za sada zadovoljni u svakom smislu", dodao je Molnar.

Ostale vijesti