Vlast i opozicija u RS spremaju politički sporazum

Lideri opozicionih partija u RS na sastanku kod predsjednika Narodne skupštine predložili koaliciji vladajućih stranaka zajednički sporazum

0
A- A A+
sastanak Foto: Mondo/Brankica Spasenić

Predsjednici vladajućih i opozicionih stranaka u RS su danas, na sastanku u Banjaluci koji je organizovao predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, dogovorili da se formira zajedničko tijelo koje će precizirati niz stvari o budućem političkom djelovanju u RS.

Predsjednici opozicionih partija su predložili koaliciji vladajućih partija zajednički Sporazum o principima političkog djelovanja i koordinacije.

Čubrilović je kazao da je niz pitanja iz ovog sporazuma danas usaglašen, ali da će zajedničko tijelo, koje će biti formirano već naredne sedmice, precizirati detalje.

U članovima spomenutog sporazuma je, između ostalog, navedeno da funkcioneri prekinu uvredljivu i svađalačku komunikaciju, a da se u cilju stvaranja primjerene komunikacije osnuje Etički komitet.

U sporazumu je navedeno i da se formira radna grupu za izradu novih zakona kojima bi se obezbjedila „potpuna objektivnost, profesionalnost i nezavisnost RTRS-a i novinske agencije SRNA“, a da se do donošenja novih zakona uspostavi privremena uprava u ovim medijskim kućama. Nadalje, tražena je i jednaka zastupljenost svih u informativnom i političkom programu.

U sporazumu se navodi i potreba da se obezbijedi normalno funkcionisanje NSRS, poštovanje pravilnika, poslovnika, zakona i Ustava, te da se red u zgradi obezbjeđuje uz prisustvo skupšptinskog obezbjeđenja i minimalnog broja pripadnika MUP-a RS.

U cilju smanjenja korupcije i nepotizma, istaknuto je da Narodna skupština RS formira radnu grupu koja će izraditi nacrte Zakona o utvrđivanju porijekla imovine izabranih i imenovanih funkcionera i Zakona o sukobu interesa, a koji bi stupili na snagu od početka 2019. godine.

U nastavku je navedeno i da se radi zaštite interesa RS formira Savjet RS kojeg će činiti predsjednik RS, srpski član Predsjedništva BiH i drugi nosioci najviših pojedinačnih funkcija.

Čubrilović je ocijenio da je ovo bio konstruktivan sastanak.

"Bio je ovo sastanak bez povišenog tona, sa mnogo razumijevanja i zajedničkim ciljem da se stvore uslovi za funkcionsanje svih institucija RS", istakao je Čubrilović.

On je potvrdio da je na sastanku bilo riječi o sporazunu koji je ponudila opozicija, da su neke svari prihvaćene da se rade i prije prihvaćenog roka, poput Zakona o utvrđivanju porijekla imovine.

"Nije sporno da se ti zakoni početi primjenjivati i prije 1. januara 2019. godine. Sve će biti tema rada i dogovora zajedničke komisije koja će preciznije definisati", podvukao je Čubrilović.

Ostale vijesti