Jeste li čuli za Taggify? Evo ko ga je smislio

"Za ljude koji su bez posla, a imaju ideje najvažnije je da budu odvažni“, poručio je jedan neobičan tridesetčetvorogodišnji momak iz Argentine koji je danas održao predavanje na banjalučkom UPS-u.

0
A- A A+

Gustav Beson, Taggify Foto: MONDO/ Dragana Božić

Gustav Beson je jedan od osnivača platforme Taggify koji nam je ispričao svoje početke. A počeo je od nule.

"Kad počinjete svoj biznis prvo morate biti spremni na propast. Ja sam od kuće otišao sa 18 godina i 700 dolara u džepu. Majka mi je rekla da ću se vratiti iduće sedmice što mi je bio još veći izazov da uspijem. Upisao sam IT fakultet u Buenos Airesu, a uz to sam zarađivao preprodajući stvari sa eBay-a. Nakon godinu dana, više nisam mogao studirati jer sam bio zauzet po 12 sati dnevno i jednostavno sam "pregorio",“ rekao je ovaj zanimljivi i danas veoma uspješni preduzetnik.

Odlučio je da ne želi biti radnik već preduzetnik, pa se u zadnji momenat sa prijateljem prijavio na start-up u Čileu. To se desilo 2008. godine kada je čileanska vlada davala novac za pokretanje spostvenog posla u IT sektoru, ali isključivo strancima. Nakon nekog vremena pozvali su ih da dođu.

"Kada sam otišao u Čile imao sam 25 godina. Dali su nam 40.000 dolara za pokretanje biznisa i program je bio jako dobar. Kada smo skoro već potrošili sav novac pojavio se investitor kojem se svidjela naša ideja i uložio 1 milion dolara. Tako je Taggify počeo da radi", istakao je Beson.

Tada se preselio u Njujork jer su sve advertising agencije u Njujorku, ali je i radio 24 sata dnevno svih sedam dana. Nakon šest godina firma je postala profitabilna, ali…

"Kada toliko radite nemate život. Morate biti spremni žrtvovati sebe cijelog. Prednost bavljenja IT  poslom je to da možete raditi gdje god bili u svijetu. Ali ja nisam imao odmora nikad, čak sam za proslavu Nove godine na Tajlandu, na najboljoj žurci na svijetu morao da napustim zabavu, jer je server pao i klijenti su zvali da provjere šta se dešava. Tad sam shvatio da tako više ne mogu i odlučio sam mjesto direktora prepustiti svom partneru i krenuo na put oko svijeta", kazao je Gustav

Kad je bilo vrijeme da se vrati, imao je dvije opcije. Da ponovo preuzme direktorsku fotelju ili da proda svoj dio.

"Odlučio sam svoj dio prodati i nastaviti sa putovanjem. Tako sam stigao i u Srbiju i ovdje kod vas u Bosnu i Hercegovinu. Kroz posao sam upoznao mnogo prijatelja svuda po svijetu i odlučio da posjetim mjesta koja vjerovatno nikad ne bih“, naglasio je Beson i dodao da uskoro planira pokretanje novog posla.

Pratite MONDO na Facebooku, Twiteru ili Instagramu!

Ostale vijesti