Dodik: Opozicija nije ispoštovala dogovor od juče

Autor:

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je u sporazumu, koji je na sastanku političkih lidera i predsjednika Narodne skupštine ponudila opozicija, mnogo toga neprihvatljivo i nekorektno, prevenstveno napadi na parlament.

0
A- A A+
vučić, dodik, autoput, 9. januar, otvaranje Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

 Dodik je istakao da Narodna skupština funkcioniše, da poštuje svoje procedure i donosi zakone, te da tu nema nikakvih problema.

"Nekorektna je velika načelna priča o poštovanju ustava i zakona. Šta je ovdje nezakonito i neustavno urađeno? Da li se to njima sviđa ili ne, to je druga stvar", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, prijedlog opozicije jeste da se izbaci policija iz obezbjeđenja Narodne skupštine, što je, kako je dodao, nemoguće.

Dodik je naglasio da svuda postoji policija koja štiti objekte i ličnosti, te da je nemoguće da u parlament dođe predsjednik Skupštine ili predsjednik Vlade i da kažete da nema oko objekta nikoga.

"Nekorektno je da nije ispoštovan dogovor da se o detaljima sastanka ne izlazi u javnost. Mi smo se saglasili da se nešto radi, ne na tome sporazumu, nego na jednom novom okviru, a da to bude njihov prijedlog", rekao je Dodik, dodajući da je uz ovakve manipulacije izgubljen značajan dio mogućnosti da se nešto radi na tom pitanju.

Dodik je naveo da i vladajuće stranke imaju pitanja koja bi postavile na dnevni red, kao što je rad u zajedničkim institucijama.

"Kako je moguće da njihovi predstavnici blokiraju u institucijama BiH 748 miliona KM raznih sredstava koja su trebalo da dođu u Republiku Srpsku. Mi znamo da to namjerno rade, zato što su htjeli da dovedu Republiku Srpsku u potpuno beznadežno finansijsko stanje, u čemu nisu uspjeli", poručio je Dodik. 

On je podsjetio da je za Srpsku blokirano 250 miliona KM od MMF-a, 150 miliona KM od Svjetske banke, isto toliko od Evropske banke za obnovu i razvoj, kao i sredstva Evropske investicione banke.

"Vlada i institucije Srpske smatrali su da treba na početku godine uvesti akcize u uslovima jeftinog goriva i dolazeće turističke sezone. Samo po osnovu naplate tih akciza, Republika Srpska je izgubila 90 miliona KM", naglasio je Dodik.

On je poručio da Radio-televizija Republike Srpske /RTRS/ radi odlično, te da se ništa neće desiti kada je riječ o ovoj medijskoj kući.

Dodik je poručio da vlast u Srpskoj ne organizuje izbore, već da to radi Centralna izborna komisija, kod koje opozicija treba da traži izborne uslove.

"Rekao sam juče da ovakav pristup ne može da bude ni osnova za razgovor, jer dođete u poziciju da vam predlažu da se suspenduje Vlada, da kažu da će predlagati zakone neka radna grupa. Šta to znači – uvođenje nekog vaninstitucionalnog sistema", upitao je Dodik.

On je dodao da bi dobar prijedlog mogao biti da se formira savjet Republike, koji bi razmatrao sva važna pitanja, pogotovo ona na nivou BiH, ali da ne bi mogao biti savjetodavnog već obavezujućeg karaktera.

Dodik je poručio da sporazum sa opozicijom neće biti završen do naredne sjednice parlamenta, već da će se raditi temeljno i sveobuhvatno, sa svim stvarima koje i vladajuće stranke smatraju neophodnim.

"Mi i dalje mislimo da je na sceni opšti napad na institucije Srpske, malo su umanjili pritiske na predsjednika Republike i Vlade, sad su navalili na Narodnu skupštinu i RTRS. Napadaju ključne institucije u Srpskoj i to ne može biti dio dogovora", smatra Dodik.

U Banjaluci je juče održan sastanak predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića sa liderima vladajućih i opozicionih stranaka u Republici Srpskoj.

Ostale vijesti