• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partizan u znaku broja 13 čeka evropsko proleće!

Autor mondo.rs

Partizan ima priliku da šesti put u klupskoj istoriji "prezimi" u Evropi. Crno-beli bili uspešni pre 13 godina i propustili veliki priliku pre dve.

 FK Partizan Liga Evrope Evropa na proljeće Izvor: Mondo/Goran Sivački

Stadion u Humskoj ulici bio je krcat 10. decembra 2015. godine. Navijači Partizana došli su da podrže klub i pomognu mu da pobedom, remijem, pa čak i određenim porazom protiv Augzburga izbori "proleće" u Evropi, prvo posle sezone 2004/2005, kada je Vladimir Vermezović vodio  "parni valjak" do osmine finala Lige Evrope.

Crno-belima se smešio veliki uspeh. U Superligi ništa nije funkcionisalo, ali su se u Evropi stvari odvijale baš onako kako je Partizan želeo.

Međutim, umesto fešte, Partizan je doživeo veliku tugu!

Već prežaljeni Augzburg uspeo je da preokrene i da od 0:1 stigne do 3:1, rezultata koji mu je odgovarao za prolaz, jer je i poraz 1:2 vodio crno-bele u drugu fazu.

Umesto da Darko Brašanac okonča dramu u 89. minutu, Raul Bobadilja je surovo presudio Partizanu u 90. minutu. Tragičari su bili svi... Velika prilika otišla je niz vetar te hladne decembarske večeri.

Veruju u Humskoj da će im se sve vratiti u četvrtak uveče, kada u Beograd dolazi lider švajcarskog prvenstva Jang Bojs. Ovaj put, za siguran nastavak takmičenja u Ligi Evrope Miroslavu Đukiću i njegovim pulenima neophodna je pobeda. Remi ostavlja nadu i vrlo težak posao u Kijevu u poslednjem kolu protiv Dinama, dok poraz uzima kontrolu nad situacijom iz Partizanovih ruku i predaje je Jang Bojsu.

Srpski šampion 13. put je u poziciji da se bori za "proleće" u Evropi. Do sada je pet puta bio uspešan, a poslednji put pre 13 godina.

Izvor: Mondo/Goran Sivački


1955/1956 - Kup šampiona

Partizan je igrao u četvrtfinalu Kupa šampiona, pošto je prethodno eliminisao Sporting iz Lisabona. U Portugaliji je bilo 3:3, a u Beogradu 5:2.

1963/1964 - Kup šampiona

Partizan je igrao u četvrtfinalu Kupa šampiona, pošto je prethodno eliminisao Ženes Eš iz Luksemburga. U prvoj utakmici je poražen 2:1, ali je u revanšu pobedio 6:1.

1965/1966 - Kup šampiona

Partizan je igrao u četvrtfinalu Kupa šampiona, pošto je prethodno pobedio Verder. U Humskoj je bilo 3:0 za crno-bele, a na Vezeru u Bremenu 1:0 za Nemce.

1974/1975 - Kup UEFA

Partizan nije uspeo. U Beogradu je pobedio Keln 1:0, ali je u Nemačkoj ubedljivo poražen 5:1.

1983/1984 - Kup UEFA

Partizan nije uspeo. Beograđani su poraženi u Istočnom Berlinu od Dinama 2:0, a u revanšu je bilo 1:0 za crno-bele.

1984/1985 - Kup UEFA

Partizan nije uspeo. "Parni valjak" je u Sekešfehervaru poražen 5:0 od Videotona. U revanšu je bilo nedovoljnih 2:0 za tim Nenada Bjekovića.

1989/1990 - Kup kupova

Partizan je opet "prezimio" u Evropi" plasiravši se u četvrtfinale Kupa pobednika kupova. Groningen je pobedio "parni valjak" u Holandiji 4:3, ali je u prepunoj Humskoj Partizan slavio 3:1.

1990/1991 - Kup UEFA

Partizan nije uspeo. Interovih 3:0 sa "Đuzepe Meace" bili su ogroman kapital za revanš u Beogradu. Protiv slavnog kluba i nemačkog trija predvođenog Lotoraom Mateusom, "valjak" osim 1:1 nije mogao više.

1998/1999 - Kup kupova

Partizan nije uspeo. Pošto su eliminisali Njukasl, crno-beli su osokoljni izašli na megdan jakom Laciju. Duel u Rimu završen je bez pobednika 0:0, a u Beogradu su "nebeskoplavi" pobedili posle preokreta 3:2.

2003/2004 - Liga šampiona

Partizan nije uspeo. Nisu crno-beli imali šanse za plasman u narednu rundu Lige šampiona, već da kao trećeplasirani klub iz grupe stignu do Lige Evrope. Pobeda protiv Marseja u poslednjem kolu garantovala je to crno-belima. Međutim, duel je završen 1:1.

2004/2005 - Liga Evrope

Partizan je kolo pre kraja obezbedio novu zimu u Evropi. Odigrao je kod kuće 1:1 sa Viljarealom i to mu je bilo dovoljno da na "proleće" sačeka Dnjepar u šesnaestini finala.

2015/2016 - Liga Evrope

Partizan nije uspeo. Već pomenuta sezona i duel sa Augzburgom u Beogradu...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC