• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saletove poruke "orlovima": Zasluženo ste tu

Autor mondo.rs

"Oni su reprezentativci Srbije u svakom pogledu. Tako bi trebalo da se osećaju i to bi trebalo da 'sruče' na parket", kaže selektor. Pročitajte još njegovih saveta ekipi.


Košarkaška reprezentacija Srbije dočekuje početak kvalifikacija u drastično izmenjenom sastavu, bez igrača iz NBA lige i Evrolige, ali i spremna i veoma motivisana da odgovori zadatku.

A, zadatak je veoma značajan.

Selektor Aleksandar Đorđević rekao je da novi sistem kvalifikacija, organizovan u "prozorima", donosi i nove momente i težinu izazova, na koji je siguran da će njegovi izabranici odgovoriti.

"Svi shvatamo šta je pred nama", rekao je selektor novinarima u sredu, u hali "Aleksandar Nikolić".

"Orlovi će u petak početi kvalifikacije na istom mestu, utakmicom protiv Austrije (20 časova), a u ponedeljak će, takođe u "Pioniru", igrati protiv Gruzije, u istom terminu.

"Svaka sledeća utakmica je najvažnija za košarkašku reprezentaciju Srbije. Mi na to tako gledamo i ja tako gledam. Tako i premamo reprezentativce. U kratkom periodu moramo da dođemo do automatizama, potrebnih da odigramo na određenom nivou ove utakmice, pre svega prvu protiv Austrije. Sigurno da nam je potrebna pomoć publike, pogotovo momcima koji su novi, nešto mlađi. Mnogi od njih su došli i sa određenim individualnim očekivanjima, a u suštini je najvažnije samo da bude rezultat bitan. Nije bitna ni igra, ni individualna stvar, već to koliko je za sve nas jako važan krajnji rezultat. To jeste određeni pritisak, ali zbog toga je izazov veći, jači. Na nama je da odgovorimo na najbolji mogući način", rekao je Đorđević.

Iako među "orlovima" ima igrača koji i inače nose dres reprezentacije (Mačvan, Simonović, Raduljica, Birčević) i onih koji su već nastupali za Srbiju na najvećim takmičenjima (Gagić, Paunić i Tepić), tu je i značajan broj košarkaša koji nisu imali priliku da debituju u dresu "A" Selekcije.

Đorđević kaže da su svi pozvani dugo praćeni.

"Svi su oni dugo u našim sveskama i analizama, još od pojedinih mladih i univerzitetskih selekcija i zato su zaslužili ovaj poziv. Kao što sam rekao pred Evropsko prvenstvo, da tamo odlazi 12 najboljih igrača koji mogu i žele da igraju reprezentaciju, tako je i sada. Ima povređenih, ima nekih koji dolaze do igre u klubovima i na njih računamo i smatramo da su kandidati. Mnogo igrača iz ABA lige, iz KLS lige, ali i na igrače iz inostranstva. Rekao sam im da su reprezentativci Srbije u svakom pogledu, izuzetno zasluženo i da se tako i osećaju. To bi i trebalo da sruče na teren".

O povredama Vladimira Lučića i Stefana Jovića...

"Vladimir Lučić ima još par meseci oporavka. Moraće uskoro da da ide na intenzivnu terapiju u centar van Minhena i još nije skinuo čizmu. Jović je odigrao poslednju utakmicu na svoj rizik. Imao je povredu zgloba, skinuo je longetu i vratio je u utorak. Još pet dana bi trebalo da prođe do sledeće analize. Odigrao je poslednji meč na svoj rizik, da pomogne ekipi protiv šampiona Nemačke, Bamberga i sa pola treninga je uspeo da da doprinos, ali ima problem i nažalost on je igrač koji bi nam sigurno ovde i te kako značio", kaže Đorđević.

Upitan da li je Austrija nepoznanica, Đorđević kaže da su sve informacije već prikupljene i "servirane" igračima.

"Samim tim što je u pitanju reprezentacija jedne zemlje, ona je protivnik kome prilazimo sa najvećim poštovanjem. Sve je spremno, video snimci, individualne karakteristike igrača... Imamo sve i u odnosu na to se već pripremamo. To nam je princip koji nam je do sada davao rezultate, svi su tu uigrani momci u stručnom štabu i znaju zadatke bez i da ja nešto insistiram. Da li će to biti dovoljno ili ne - videćemo na kraju utakmice, ali sigurno je da ćemo sa svoje strane dati sve što je moguće da igračima olakšamo. Mislim da bi u ovakvim trenucima previše informacija bilo i kontraproduktivno. Kad ima mnogo novih stvari, igrač izgubi taj najveći kvalitet - košarkaški insinkt i talenat. I mi se prvi put srećemo sa ovim sistemom rada i u tom pravcu razmišljamo.

Da li će velika želja sputati neke?

"To su sve stvari o kojima čovek stalno razmišlja, ali oni su profesionalci, u opisu posla im stoji 'košarkaš'. Nadam se da ih sve to neće usporiti i sprečiti da iskažu najbolju partiju, mada sam im prvo rekao da nije potrebno da pokažu najbolju sliku i najbolju partiju, već da krenu od nečeg manjeg i da doprinesu grupi, da dođemo do rezultata i da budemo svi zadovoljni. Momci su došli sa velikom ozbiljnošću, motivaciju i sa moje strane na to prvo kažem 'hvala', a onda sledi rad".

Da li se ovaj ciklus može posmatrati i kao početak smene generacija? Đorđević ipak ne misli da je aktuelni i najjači "A" tim Srbije rekao sve što ima na najvećim pozornicama.

"To je uvek vizija i mora da se radi planski, ali u ovom trenutku imamo još dosta 'lufta' da odradimo sa igračima koji su u poslednje četiri godine prošli kroz naš sistem i oni koji treba da dođu moraju da se nametnu da pokažu dobre igre da bi nasledili neke od igrača koji danas nisu tu".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC