• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FIFA izbacuje Peru, Italija vidi šansu za Mundijal

Autor mondo.rs

Peruanski list "Libero" objavio je tekst o zabrinutosti čelnika FIFA zbog razvoja političke situacije u toj zemlji. Iako nisu iz Južne Amerike, Italijani vide priliku da se nekako domognu Mundijala u Rusiji.

Fudbalska reprezentacija Italije, četvorostruki prvak sveta i jedna od najvećih sila u istoriji ove igre nije se plasirala na Mundijal 2018 o čemu se i danas govori i piše u toj zemlji.

Pa, i šire.

U potrazi za krivcima za ovaj milenijumski debakl, Italijani su usput naišli na vesti iz jednih peruanskih novina u kojima su prepoznali šansu da se, ipak, nekako domognu Rusije - iako je sasvim legitimno pitanje: "A, zašto baš Italija?"

Evo o čemu se radi…

List "Libero" objavio je vest da bivša prvakinja sveta u trkama motornih čamaca, danas poslanica konzervativne desno orijentisane partije "Fuerza Popular" u peruanskom Parlamentu, Paloma Rosa Noćeda Kijang, planira da predloži izmene u zakonu o sportu koji bi sportske saveze, računajući i fudbalski, stavio pod kontrolu države.

Kada je fudbal u pitanju, FIFA strogo brani takav sistem upravljanja sportom i sa manje ili više doslednosti kažnjava suspenzijom saveze iz zemalja u kojima se na delu vidi mešanje politike u sport.

Noćeda, 37-godišnja političarka rodom iz Lime, predsednik je Komisije za sport i mlade koja se bori za usvajanje zakona o sportu koji bi sve saveze stavio pod kontrolu Peruanskog instituta za sport, organizacije kojom upravlja Vlada te latinske države, pa list "Libero" s pravom smatra da bi FIFA mogla oštro da kazni fudbalsku reprezentaciju Perua u tom slučaju.

Štaviše, list navodi da su ljudi iz FIFA zabrinuti zbog vesti koje stižu iz peruanskog parlamenta i da su već zatražili pojašnjenje ove inicijative, dok se Noćedina partija brani da su takve optužbe neosnovane i da ih politički protivnici koriste samo kao vid zastrašivanja i zaustavljanja reforme peruanskog sporta.

Vest je, naravno, stigla i do zemalja koje su se već bile pomirile da neće učestvovati na narednom Svetskom prvenstvu u Rusiji, a najviše pažnje poklonili su joj italijanski mediji.

E, sad, čak i da se dogodi da FIFA suspenduje Peru ukoliko ovaj zakon stupi na snagu, mada bi to bilo i političko samoubistvo i Noćede i njene stranke, nameće se pitanje - zašto bi Italija zamenila Peru?

Možda u tome što je aktuelni predsednik FIFA, Đovani Vinćenco "Đani" Infantino, Švajcarac italijanskog porekla pa bi mogao da se potrudi da ovu evropsku državu bar na jedno leto docrta na mapu Južne Amerike...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC