MONDO brifing: Zlikovac i ratni heroj Mladić

Autor:

Vijest koja je zasjenila sve druge u našem regionu juče je izricanje presude bivšem načelniku GŠ VRS Ratku Mladiću, koji je pred Haškim tribunalom osuđen za doživotni zatvor zbog ratnih zločina počinjenih u BiH od 1992. do 1995.

MONDO brifing: Zlikovac i ratni heroj Mladić Foto: MONDO

Očekivano, reakcije su burne, ali nakon relativno „mlakih“ protesta i okupljanja Mladićevih pristalica djeluje da je ova presuda ipak prvorazredni medijski „spektakl“, koji će već za koji dan pasti u zaborav, a da će se običan narod vrlo brzo okrenuti nekim važnijim životnim temama. Sve do nekog novog spektakla...

Takođe, jučerašnji dan donio je potpunu medijsku polarizaciju u tumačenjima lika i djela srpskog generala Mladića. Za jedne on je heroj, žrtva i borac za slobodu svoga naroda, a za druge koljač, monstrum, kukavica i zločinac.

Novinari i mediji iz Srpske u skoro svim izvještajima i tekstovima naglašavali su pristrasnost i neobjektivnost tribunala u Hagu, koji je Srbima izrekao pet doživotnih kazni i 758 godina zatvora, Hrvatima 166 godina zatvora i Bošnjacima samo 41,5 godina zatvora. S druge strane u federalnom dijelu etra na društvenim mrežama i na portalima vladala je "slavljenička atmosfera."

„Dnevni Avaz“ u tekstu pod naslovom „DOŽIVOTNA ROBIJA KASAPINU“ navodi da je jučerašnjim izricanjem presude u Haškom tribunalu Ratko Mladić, bivši načelnik Generalštaba Vojske RS i zvanično verifikovan kao ratni zločinac. „Večernje novosti“ uz istu Mladićevu fotografiju objavile su tekst pod naslovom „BORIĆU SE DOK SAM ŽIV DA UKINEM LAŽ O RATU SRBA“. Navodeći da je Haški tribunal u prvostepenom postupku izrekao doživotnu kaznu zatvora bivšem komandantu Glavnog štaba VRS „Glas Srpske“ u današnjem broju donosi tekst „MLADIĆ: NIJE MI SUDIO SUD, VEĆ NATO KOMISIJA“, a „EuroBlic“, uz konstataciju da je Sudsko vijeće Mladića proglasilo krivim po 10 od 11 tačaka optužnice donosi tekst pod naslovom „DOŽIVOTNI ZATVOR ZA RATKA MLADIĆA“.

Nakon izricanja presude Mladiću juče je među prvima reagovao predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović koji je izjavio da je Haški tribunal prvostepenom presudom generalu Ratku Mladiću nastavio dosadašnju praksu izricanja visokih kazni bivšem političkom i vojnom rukovodstvu Srpske, čime je još jednom pokazao da je pristrasan, neobjektivan i politički motivisan.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica izjavio je da svaka presuda donesena u Hagu doprinosi dodatnom razdoru među, ionako podjeljenim, narodom u BiH, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je naveo da "smo svi znali koji će biti ishod presude" kao i da je "naša obaveza da gledamo u budućnost". Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kaže da „generalu treba pružiti maksimalnu pomoć u žalbenom postupku.“

Suprotno od Ivanića misli njegov kolega iz Predsjedništva BiH BiH Bakir Izetbegović koji je istakao da je Mladić zločinac i kukavica jer "samo kukavice ubijaju civile i zatočene žene i djecu".

O tome šta stanovnici Banjaluke misle o presudi Mladiću pogledajte OVDJE, šta građani Sarajeva OVDJE, šta stanovnici Srebrenice OVDJE.

Predsjednik RS Milorad Dodik kaže da će presuda Mladiću osnažiti uvjerenje da je on istorijski srpski heroj i patriota, a da izrečena doživotna zatvorska kazna „nije iznenađenje“.

A, bivši predsjednik RS, takođe haški osuđenik, Biljana Plavšić, kaže da je "skandalizovana" doživotnom presudom koja je u Haškom tribunalu izrečena bivšem komandantu VRS Ratku Mladiću.

Sin Ratka Mladića, Darko Mladić komentarišući presudu Haškog tribunala rekao je da je „ovo tijelo koje se naziva tribunalom za zločine u bivšoj Jugoslaviji nije uspjelo u misiji jer je zanemarilo brojne srpske žrtve“. Darko Mladić takođe kaže da mu je otac nakon presude rekao da će se boriti dok je živ, da se ukinu ove nametnute laži i otkrije prava istina o borbi Srba, kao i da je "ovo bilo samo prvo poluvrijeme“.

Sa druge strane, Demokratska stranka, koja je bila u vlasti Srbije kada je 2011. godine ova država uhapsila i izručila Mladića Tribunalu, smatra da je presuda Ratku Mladiću "dugoočekivano zadovoljenje pravde i preduslov pomirenja, te da Srbija danas konačno ulazi u završnu fazu poglavlja zvanog Hag".

Revnosni i uvijek budni tviteraši tim povodom iskopali čestitku dr Zorana Đinđića nekadašnjeg predsjednika DS i premijera Srbije koji je ubijen u atentatu 2003. godine, a koji je 1994. godine poželio sve najbolje Ratku Mladiću i Vojsci Republike Srpske.

Bivša haška glavna tužiteljka Karla Del Ponte, koja je najaktivnije od svih predstavnika tog suda insistirala na privođenju pravdi optuženih, kaže da je sada konačno zadovoljna, ocjenjujući da srpski narod neće zbog presude Mladiću izazvati napetosti.

O tome kako su svjetski mediji izvjestili o ovoj presudi pročitajte OVDJE.

Mediji su se dosta bavili i simbolom koji su na svom reveru juče imali Milorad Dodik i Ratko Mladić, a o tome čitajte OVDJE.

Tagovi:

Ostale vijesti