• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Premijera na Dakaru (FOTO)

Autor mondo.rs

Za mesec i po dana počinje najpoznatiji reli na svetu

Šestog januara u glavnom gradu Bolivije počinje 40. jubilarno izdanje Dakar relija. Ova čuvena trka izdržljivosti obeležiće još jedan manji jubilej – ovo će biti deseti put da se Dakar vozi u Južnoj Americi.

Timovi su podeljeni u pet grupa – motori, kvadovi, kamioni, UTV-ovi i automobili.

Ova poslednja grupa je i najraznovrsnija jer u nju spadaju različiti tipovi četvorotočkaša – od bagija do SUV modela. Dovoljno je pogledati spisak vozila koja su pobeđivala u ovoj kategoriji: "micubiši pajero", "porše 911", "mercedes G klase", "reno 20", "citroen ZX", "folksvagen tuareg"…

Poslednje dve godine su pobeđivali "pežoovi" modeli 2008 i 3008, a pre njih je četiri puta za redom najbolji bio "mini kantrimen".

Osim ovih poznatih, ali značajno izmenjenih modela, na Dakaru učestvuju i zanimljiviji bagiji, od kojih je najpoznatiji model sa kojim Žaj Lui Šleser dvaput osvojio reli.

Dakar 2018 će videti još jedan bagi. U pitanji je model "mini JWC bagi" (MINI John Cooper Works Buggy) koji je razvijen u saradnji sa nemačkom ekipom "X-raid".

Ovaj atraktivan model je napravljen od posebne karbonom ojačane plastike, koja je presvučena kevlarom.

Za motorizaciju je zadužen trolitarski dizelaš koji razvija 340 KS sa maksimalnim obrtnim momentom od čak 800 Nm. Menjač i turbo pogon su bazirani na BMW-ovoj "TwinPower Turbo" tehnologiji.

Isti motor je iskorišćen i za "mini JWC reli" SUV model koji će se takođe takmičiti kroz pustinju i kamenje Bolivije, Perua i Argentine. Za razliku od bagija koji ima pogon na zadnjoj osovini, SUV snagu deli na sva četiri točka.

Ovogodišnji Dakar će videti ukupno sedam "mini" posada – tri će voziti "bagi" i četiri SUV modele. Do sada je prijavljeno preko 340 posada u svih pet grupa.

Da li ćete pratiti ovogodišnji Dakar?

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC