Trampova čestitka, "čistka" sa biroa i 2 KM dopune

Autor:

U Mondo brifingu pročitajte najazanimljvije informacije iz današnjih novina i drugih medija.

Trampova čestitka, "čistka" sa biroa i 2 KM dopune Foto: Mondo/Željko Svitlica

25. novembar - Tramp čestita, Srbi i Hrvati ne slave

Dan državnosti ove godine obilježiće samo bošnjački političari u BiH, piše EuroBlic. Za razliku od ranijih godina kada su taj praznik ignorisali samo srpski političari od ove godine pridružiće im se i hrvatski politički predstavnici.

Hrvatski član Predsjedništva BiH, Dragan Čović potvrdio je da ove godine ne želi da prisustvuje obilježavanju tog datuma, jer je bošnjački član Bakir Izetbegović jednostrano na sebe preuzeo ulogu organizatora svečanog prijema.

Bez obzira što neće prisustvovati obilježavanju 25. novembra, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Dragan Čović primio je čestitku za dan državnosti i to od američkog predsjednika Donalda Trampa. Ambasador BiH, u SAD Haris Hrle potvrdio je da je američki predsjednik uputio čestitku Čoviću u kojoj je istaknuto da su SAD decenijama prijatelj i partner BiH i da takva posvećenost traje i danas
Srpski predstavnici kažu da se proslavom krši Ustav BiH jer zakonom nisu definisani praznici na zajedničkom nivou i da sazivanje prijema u Predsjedništvu BiH nema ustavno niti zakonsko utemeljenje.

Galbrajt najavio kako će Hag ''suditi'' i kome

Srpski advokat Toma Fila u izjavi za Blic prisjetio se kako je bivši ambasador SAD u Hrvatskoj Pitel Galbrajt u jeku rata u BiH dao prognozu kako će raditi haški tribunal daleko prije nego što je taj sud formiran. 

"Galbrajt je doslovno rekao da suSrbi krivi za 85 odsto zločina u BiH, Hrvati za 10 odsto, a da se na Bošnjake može svaliti krivica za preostalih pet odsto. Galbrajtova prognoza pokazala se kao realan okvir po kojem je taj tribunal djelovao", kaže Fila.

Zakon briše sa spiska nezaposlenih one koji su tu ''samo'' zbog osiguranja?

Broj nezaposlenih u RS naredne godine mogao bi da bude svega oko 37.000 i to ne zato što će naći posao već što će biti drugačija evidencija jer Vlada zakonski predlaže NSRS da "aktivni tražioci posla budu razdvojeni od pasivnih".

Oni koji su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS samo zbog ostvarivanja zdravstvene zaštite treba da budu prebačeni na teret FZO. Navodi se da je trenutno na evidenciji Zavoda oko 80.000 nezaposlenih "samo da bi ostvarili pravo na zdravstvenu zaštitu".

Banjalučka Tehnološka škola raskinula radni odnos sa Spasom Šakotom

Spaso Šakota (59) koji je zbog seksualnog uznemiravanja učenica početkom oktobra osuđen na šest mjeseci zatvora više nije zaposlen u Tehnološkoj školi u Banjaluci gdje je godinama radio kao profesor fizičkog vaspitanja.

To je za "Glas Srpske" potvrdio direktor ove škole Dejan Čutura koji je odluku o prekidu odnosa donio nakon što je na adresu ove ustanove stigla sudska presuda.

Frka oko zabrane pušenja

U Vladi je juče najavljeno da će prema Nacrtu zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duvanskih proizvoda, u Republici Srpskoj ubuduće biti zabranjeno pušenje u zatvorenim javnim mjestima.

Alen Šeranić iz sektora za međunarodnu saradnju i evropske integracije u Ministarstvu zdravlja RS je pojasnio da ubuduće u RS neće biti dozvoljeno pušenje u restoranima, kafićima i drugim ugostiteljskim objektima, kao ni bilo kojem drugom zatvorenom javnom mjestu, bez obzira što imaju odvojene prostorije za pušače. Pušenje će biti dozvoljeno jedino u bašti.

Ovo je već izazvalo burne reakcije ugostitelja, a šta misle građani pogledajte u MONDO anketi danas poslijepodne.

Dopuna od 2 KM je najpopularnija

U BiH tri četvrtine korisnika mobilne telefonije su pripejd korisnici, a procjena je da 80 odsto dopuna računa za mobilni telefon čine uplate do dvije KM, prenijele su agencije. Kako bi broj ovim korisnicima bio aktivan, oni moraju da ga dopunjavaju svakih sedam dana, navodi se u informaciji Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH o rezultatima usklađivanja cijena usluga i tehničkom kvalitetu usluga mobilne telefonije u BiH sa cijenama u regionu i Evropi.

Stav RAK-a je da u ovom segmentu treba postepeno provoditi promjene u smjeru povećanja perioda trajanja dopune za manje iznose – na primjer od sedam ili pet KM, do njihovog usklađivanja sa EU regulativom.

Pripejd korisnici u BiH mjesečno u prosjeku, zavisno od operatera, troše sedam do devet KM.
Ukupan broj korisnika mobilne telefonije u BiH na kraju prvog kvartala ove godine, prema podacima Agencije, iznosio je 3 281 402, pri čemu je sa aspekta strukture pretplatnika 74,77 odsto pripejd i 25,23 odsto postpejd korisnika.

Veliki žuti na klupi zmajeva?

Robert Prosinečki ponovo se našao među najozbiljnijim kandidatima za novog selektora reprezentacije BiH.

"Prije nekoliko dana ponovo su me kontaktirali iz Fudbalskog saveza BiH i pristao sam na pregovore oko preuzimanja bosanskohercegovačke reprezentacije. Iduće sedmice pregovaraću sa predstavnicima Fudbalskog saveza BiH i onda ću znati da li smo se dogovorili", rekao je legendarni fudbaler i trener.

Tagovi:

Ostale vijesti