Kako izbjeći mutne fotografije na telefonu

Autor:

Mutne fotografije ili kako bi Englezi rekli – “blur”, čest su problem svih koji pametni telefon koriste kao foto-aparat.

0
A- A A+
slika, mutna Foto: Promo/ m:tel

Zbog toga vam donosimo nekoliko savjeta na šta je potrebno da obratite pažnju kako bi vaše fotografije bile čiste i jasne.

Pozadinski fokus

Ukoliko nešto fotografišete sa male distance ili ako koristite zoom, može se desiti da se kamera na pametnom telefonu pokuša fokusirati na pozadinu umjesto da je fokus na predmetu fotografisanja. Ukoliko to ne primjetite, sigurno je da će ono što bi trebalo da bude u prvom planu na fotografiji ostati mutno. Jednostavno rješenje za to jeste da kliknemo na ono što želimo fotografisati, pa će fokus kamere biti usmjeren na to.

Pomjeranje

Najčešći uzrok mutnih fotografija je pomjeranje kamere prilikom fotografisanja. Ovaj problem imaju i najbolji svjetski fotografi, a nije neutralisan ni na najboljim foto-aparatima na svijetu. Jedini moguć savjet za ovaj problem je – pokušajte smiriti ruku u kojoj držite pametni telefon. Možda će biti lakše ukoliko pronađete podlogu na koju ćete nasloniti ruke ili ako za oslonac iskoristite sopstveni grudni koš.

Slabo svjetlo

Nisko osvjetljenje, može biti uzrok mutnih fotografija, naročito u kombinaciji sa “drhtavim” rukama. Da biste izbjegli ovaj problem kada kupujete pametni telefon birajte model sa što osjetljivijim senzorima i ako ste u prilici obavezno koristite blic.

Pokret

Ukoliko fotografišete nešto što je u pokretu, malo je toga što možete uraditi da biste izbjegli mutne fotografije. Što je subjekt fotografisanja mirniji to su veće šanse da fotografije neće biti mutne. Da biste smanjili šanse za zamućenost možete obratiti pažnju na mirnoću ruku prilikom fotografisanja, te tražiti poziciju sa koje maksimalno možete iskoristiti svjetlost.

Tagovi:

Ostale vijesti