• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Internet kakav znamo nestaće 14. decembra

Autor mondo.rs

Američka Vlada se sprema da u istoriju pošalje neutralnost interneta – fundamentalni principi na čijim temeljima internet funkcioniše od svog nastanka.

Neutralnost interneta podrazumeva da se sav saobraćaj na njemu tretira podjednako. Ipak, nova pravila dozvolila bi internet provajderima da blokiraju ili uspore pristup određenim stranicama, kao i da naplate korisnicima „skidanje tih blokada“.

Američka Federalna komisija za komunikacije objavila je da će ukinuti zakon koji zabranjuje provajderima da se upliću u to šta korisnici vide na internetu i koliko im je teško ili lako da do tog sadržaja dođu.

Šef komisije Ardžit Paj, kojeg je na tu funkciju postavio Donald Tramp, izjavio je da su restrikcije iz tog zakona nepotrebne i da sprečavaju internet kompanije da rade ono što žele.

Trenutno, provajderi ne mogu da daju poseban tretman bilo kojoj stranici. Uz novi zakon, moći će da omoguće da se neke stranice otvaraju brže, dok će se pristup nekim drugim dodatno naplaćivati.

Protiv ukidanja neutralnosti na internetu bore se velike internet kompanije kao što su Google, Netflix, Facebook i Reddit, dok se za ukidanje zakona zalažu velike telekomunikacijske kompanije kao što su AT&T, Comcast i Verizon, objavio je Tehnopolis.

O zakonu će se glasati 14. decembra, a ako on bude usvojen internet više nikada neće biti isti – tačnije, više će ličiti na kablovsku televiziju.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS