• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žalbeni pretres Šešelju 13. decembra,presuda 2018.

Autor SRNA

Žalbeni pretres na suđenju lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju zakazan je za 13. decembar, a presuda se očekuje u prvoj polovini iduće godine.

Presuda po žalbi u predmetu protiv prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića očekuje se 2019. godine, izjavila je portparol Mehanizma za međunarodne krivične sudove UN u Hagu Helen Eglston.

"Žalbeni pretres, koji je zakazan za 13. decembar, biće održan i u slučaju da Šešelj ne dođe. Njemu je Vijeće odredilo branioca u pripravnosti", rekla je Eglstonova.

Ona očekuje da će Šešelju, koji je prvostepeno oslobođen svih optužbi, žalbena presuda biti donesena u prvoj polovini iduće godine.

Govoreći o ogranku Mehanizma za međunarodne krivične sudove UN u Hagu, koji nastavlja rad Haškog tribunala, Eglstonova je navela da trenutno ima nekoliko predmeta koji su u toku, a potiču iz rada Tribunala.

"To su žalbeni procesi u predmetu pritiv Šešelja i Karadžića, te ponovljeno suđenje bivšim čelnicima Državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću", rekla je ona za N1.

Izricanje presude u slučaju "Prlić i ostali" zakazano je za 29. novembar, nakon čega će Medunarodni sud za bivšu Jugoslaviju, poznat kao Haški tribunal, poslije više od 24 godine prestati da postoji.

Eglstonova vjeruje da će rad Mehanizma uspjeti da, utvrđenim činjenicama i informacijama, doprinese pomirenju u regionu i ostvarenju pravde, te istini o dešavanjima u konfliktima u bivšoj Jugoslaviji.

"Mehanizam preuzima nasljeđe Tribunala. Postoji arhiva koja se sastoji od više od 2,5 miliona dokumenata koja je već velikim dijelom dostupna javnosti", kaže Eglstonova.

Ona navodi da je velika odgovornost i na lokalnim pravosuđima, te da Mehanizam pruža svu pomoć koja je dostupna u tom smislu. 

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

kgb

Kako su sijali (haški sud) tako im nicalo.

MONDO REPORTAŽE