• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mundijali u Evropi - Srbi ih retko propuste!

Autor mondo.rs

SFRJ samo u Engleskoj nije bila. SR Jugoslavija, Srbija i Crna Gora i Srbija učestvovali na svakom Mundijalu u Evropi.

Jednostavno, reprezentacija preko četiri decenije ne propušta Mundijale koji se igraju u Evropi. To se nije dogodio od 1966. godine i Svetskog prvenstva u Engleskoj.

Poslednji turnir na kojem nije učestvovala Jugoslavija ili Srbija igrao se na Ostrvu pre više od pola veka, a počevši od Nemačke 1974. godine učestvujemo na svakom.

Od tada igrali smo u Španiji 1982, Italiji 1990, Francuskoj 1998, Nemačkoj 2006. i igraćemo u Rusiji 2018.

Španija
Izvor: YouTube


Zanimljivo, na turnirima koji su održani van Starog kontinenta bili smo učesnici u Urugvaju 1930, Brazilu 1950, Čileu 1962. i Južnoj Africi 2010. godine. Van Evrope ostvarili smo i najveće uspehe, u Urugvaju i Čileu igrali smo u polufinalu.

Naš nacionalni tim od evropskih turnira propustio je prva dva u Italiji 1934. i Francuskoj 1938, odnosno već pomenuti u Engleskoj, jedini posle Drugog svetskog rata.

Brazil
Izvor: YouTube


Uz Brazil, koji je igrao na svakom svetskom prvenstvu, i Nemačku, kojoj nije dozvoljeno da učestvuje na Mundijalu 1950. godine, samo su još naš nacionalni tim (pod četiri različita imena) i Argentina igrali na svim turnirima održanim u Evropi od 1974. godine.

Argentina
Izvor: YouTube


Španija poslednji put na svetskim prvenstvima nije igrala 1974. godine. "Crvena furija" bila je u kvalifikacionoj grupi sa Jugoslavijom. Posle dva remija (2:2 i 1:1) putnika u Nemačku odlučivala je majstorica, igrana u Frankfurtu 13. februara 1974. Golom Josipa Katalinskog počeo je neprekidni niz učestvovanja na Mundijalima u Evropi...

Katalinski
Izvor: YouTube


Italija od Švedske 1958. godine, kada se nije kvalifikovala, sve do Rusije 2018. nije propuštala svetska prvenstva, gde god da su se igrala. Ali u naredno neće putovati, jer su Šveđani bili bolji od  "azura" u baražu.

France
Izvor: YouTube


Poslednji šampionat igran u Evropi koji je propustila Engleska dogodio se 1974. Francuske nije bilo u Italiji, Holandije u Španiji 1982. i Rusiji 2108...

Nemačka
Izvor: YouTube


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC