Izetbegović "mozak operacije",vraća se i Kondoliza

Autor:

Najinteresantnije priče i ove subote u MONDO brifingu.

0
A- A A+

Novosti: Izetbegović sprovodi ilegalnu obuku paravojnih formacija

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sprovodi ilegalnu obuku paravojnih formacija koju je do sada prošlo najmanje 9.000 mladih Bošnjaka od 18 do 35 godina, a njih 5.000 je zadužilo i uniformu i osnovnu vojnu opremu, pišu današnje "Večernje novosti".

Sagovornik ovog lista blizak bezbjednosnim službama Srbije naveo je da su generali bivše Armije BiH, većinom članovi Stranke demokratske akcije, početkom novembra održali sastanak na Jablaničkom jezeru, kome je prisustvovao i Bakir Izetbegović, a da je jedna od tema tog skupa bio rezime obuke mladih Bošnjaka u periodu od maja prošle do oktobra ove godine.

List navodi da je ilegalna vojna obuka van sistema Oružanih snaga BiH sprovođena pod velom djelovanja više nevladinih organizacija i udruženja, a u plan obuke uključeno je više streljačkih klubova koji su, prema obavještajnim podacima, i osnovani samo zbog tog cilja.

Mladi Bošnjaci su obuku korištenja pješadijskog naoružanja u trajanju od sedam do 12 dana prošli u streljanama i na poligonima u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Bihaću, Bužimu, Maglaju i Živinicama, a rezervisan je i novac kako bi se dogovoreni plan obuke ostvario u zimskim mjesecima.

List navodi da informacije do kojih su došli nedvosmisleno ukazuju na to da je "mozak operacije" uspostavljanja ilegalne vojske Bakir Izetbegović.

Šta će da radi Kondoliza

Euroblic donosi tekst povodom informacije ruskih medija koji su objavili da će bivša američka državna sekretarka Kondoliza Rajs biti imenovana za specijalnog izaslanika te zemlje za Balkan.

List navodi da je zadatak koji su SAD postavile pred Rajsovu, između ostalog jeste brzo eliminisanje ruskog uticaja u RS i smjena Milorada Dodika. Ovo se zaključuje na osnovu tvrdnji analitičara prilika u regionu koji su za ovaj list govorili o „instrukcijama koje je Rajsova dobila“.

Ponovo bez pasoša?

Tender za nabavku pasoških knjižica, težak oko 30 miliona KM, ponovo je obustavljen zbog žalbe francuske kompanije "Gemalto" i sada je već izvjesno da do marta naredne godine, kada ističe ugovor sa banjalučkom kompanijom "Milbauer", neće biti izabran novi stari dobavljač pasoških knjižica, pišu današnje Nezavisne.

"Gemalto" je žalbu na tendersku dokumentaciju izjavio 16. novembra ove godine, a Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka tu žabu odbacila je pet dana kasnije, 21. novembra, kao neblagovremenu, jer navodno nije izjavljena u predviđenom roku.

"Žalba je nakon odluke IDDEEA proslijeđena ponovo Kancelariji za razmatranje žalbi, koja bi u roku od mjesec dana trebalo da da konačnu ocjenu, odnosno da li se tender raspisan u avgustu ponovo poništava ili se nastavlja izbor najpovoljnijeg dobavljača", rekao je  izvor iz IDDEEA.

Uprkos tome što je žalba otišla na Kancelariju za razmatranje žalbi, IDDEEA je nastavila postupak javne nabavke, i 23. novembra (četvrtak), kada je istekao rok za dostavljanje ponuda, zaključila ovaj postupak, kvalifikujući ponude koje su pristigle. Uprkos tome što je nekoliko firmi preuzelo dokumentaciju, samo njih dvije su ispunile uslove tendera, i to "Milbauer", koji trenutno nabavlja pasoške knjižice, i njemačka firma "Veridos". Posebno je zanimljiva cijena koju su ove firme ponudile s obzirom na to da "Milbauer" za četvorogodišnje snabdijevanje pasoškim knjižicama traži 28.466.100 KM sa PDV-om, dok "Veridos" traži čak 53.281.800 KM.

Putin se zaglavio u Siriji

Uz pomoć Rusije, predsjednik Sirije Bašar al Asad je za samo godinu dana proširio oblasti koje kontroliše sa 19 na više od 50 procenata.

I pored toga, Putin se zaglavio u Siriji, smatra Konstantin fon Egert, komentator i voditelj na nezavisnoj ruskoj televiziji "Dožd".

Uspjeh Kremlja - možda privremen, kao što je to najčešće slučaj na Bliskom istoku - iznenadio je mnoge, pa i pisca ovih redova, prenosi Deutsche Welle.

"Taj uspjeh je u prvom redu rezultat slabosti SAD, koje su se za vrijeme Baraka Obame faktički povukle iz regiona. Putin je oportunista, majstor u ispunjavanju političkog vakuuma. On je usavršio i primijenio koncept Jevgenija Primakova o strateškoj saradnji sa Iranom", piše Egert u rubrici "Lični stav" na Deutsche Welleu.

Primakov (više nije medu živima) je, kako se navodi, smatrao da iranski atomski program nije opasnost za Rusiju. Njegova teza: ako se vlada fundamentalista usudi da se sukobi sa Moskvom, na mjestu Teherana će ostati samo jedan veliki krater od eksplozije.

Drugim riječima, antiamerički režim, spreman za borbu sa Vašingtonom, na istoj je liniji sa interesima Kremlja - da se stvori što više problema omraženim Amerikancima.

Pobjede na startu kvalifikacija

Košarkaši BiH domaćom pobjedom protiv Rusije, četvrtoplasirane ekipe sa prošlog Eurobasketa, počeli su kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo.

U teškoj utakmici, koja je trajala više od dva sata, izabranici Duška Vujoševića uspjeli su da uprkos brojnim greškama i promašenim slobodnim bacanjima, da pobijede favorita.

U pobjedničkom timu Džanan Musa sa 18 poena bio je najefikasniji, Nemanja Gordić postigao je 16, dok je Andrija Stipanović dodao 13 poena. 

Odličan start kvalifikacija zabilježila je i Srbija koja je lagano dobila Austriju.

Tagovi:

Ostale vijesti